Požičanie nevyužitých pozemkov záhradkárom či nový spôsob výučby na školách priniesol Startup Weekend Žilina


Foto: Požičanie nevyužitých pozemkov záhradkárom či nový spôsob výučby na školách priniesol Startup Weekend Žilina Foto: Facebook/Startup Weekend Žilina

Druhý novembrový víkend patril v Žiline tímom aj jednotlivcom, ktorí sa rozhodli premeniť ambiciózne nápady na prezentovateľné projekty či funkčné prototypy. Biznis centrum Poštová 1 na Vlčincoch sa 11. až 13. novembra na 54 hodín zaplnilo malými aj veľkými účastníkmi súťaže Startup Weekend Žilina.

Programátori, dizajnéri, marketéri, remeselníci, profesionáli aj nadšenci s nápadmi či užitočnými zručnosťami počas troch dní zažili najväčší startupový maratón na Slovensku plný kreativity, inovácií a networkingu. Účastníci spoznali množstvo skúsených mentorov z rôznych oblastí a svoje finálne projekty prezentovali pred porotou zloženou z úspešných podnikateľov a investorov.

Tímom sa v priebehu podujatia podarilo na hotové projekty alebo prototypy premeniť až 17 nápadov. V nedeľu získali ocenenia tri najlepšie projekty dospelých účastníkov a dva detské tímy. Víťazi si okrem cenných kontaktov odniesli aj hodnotné vecné ceny, ktoré im pomôžu posunúť svoje projekty na ďalšiu úroveň.


Najmenší inovátori porote predstavili nový koncept výučby na školách s názvom Star School, ktorý spočíval v interaktívnom a multimediálnom učive. Druhý detský tím Aluclo získal cenu za najlepší biznis plán svojho projektu výroby silikónových tesniacich vrchnákov na plechovky a konzervy rôznych rozmerov.

Na treťom mieste sa spomedzi dospelých tímov umiestnili eFarmers, ktorí vytvorili platformu zameranú na prepojenie a zabezpečenie férového kontraktu medzi farmármi a spotrebiteľmi. Projekt sa sústredil prevažne na indický trh. Druhé miesto obsadil tím Carameet so svojou aplikáciou, ktorá prepája eventové agentúry, partnerov a účastníkov podujatí.

„Na prvom mieste sa umiestnil tím Herbovka. Herbovka má za cieľ prepájať vlastníkov nevyužitých pozemkov a záujemcov o záhradníčenie. Je to teda p2p garden-lending platforma. Motiváciou Herbovky je podporiť rozvoj drobného bio-hospodárstva a potravinovú udržateľnosť,“ uviedol Andrej Černek z centra Inovia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu