Pri požiari rodinného domu v Zázrivej zasahovalo vyše 30 hasičov, škodu odhadli na 400-tisíc eur


Foto: Pri požiari rodinného domu v Zázrivej zasahovalo vyše 30 hasičov, škodu odhadli na 400-tisíc eur Foto: Žilinak.sk

V nedeľu 20. novembra 2022, krátko pred 22:00 bol na Krajské operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Žiline ohlásený požiar rodinného domu v obci Zázrivá, v okrese Dolný Kubín.

Na mieste zasahovalo 13 profesionálnych hasičov z Hasičskej stanice v Dolnom Kubíne, z Hasičskej stanice v Terchovej, z Hasičskej stanice v Žiline, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a 18 dobrovoľných hasičov z obcí Zázrivá, Párnica a Oravská Lesná.

„Po príchode bolo zistené, že ide o požiar drevenej stavby dvojpodlažného rodinného domu v rozvinutej fáze horenia. Po vykonaní prieskumu hasiči začali s hasením požiaru z exteriéru z piatich stanovíšť,“ uviedol Michal Kypus Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline. Doplnil, že udalosť si vyžiadala jedného zraneného. 

Hasičom sa podarilo požiar lokalizovať krátko pred 1:30 po polnoci. Postupným rozoberaním drevených konštrukcií a vyhľadávaním skrytých lokálnych ohnísk s ich následným hasením bol požiar zlikvidovaný po vyše dvoch hodinách. 


Škoda bola podľa Michala Kypusa z HaZZ odhadnutá na 400-tisíc eur. Pre zistenie presnej príčiny vzniku požiaru bola na miesto privolaná expertízna skupina z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu v Bratislave. Momentálne je však príčina vzniku požiaru ešte stále štádiu zisťovania.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu