Kysucké múzeum pripravilo na celé obdobie adventu sériu vianočných podujatí a výstav


Foto: Kysucké múzeum pripravilo na celé obdobie adventu sériu vianočných podujatí a výstav

Počas celého adventu sa návštevníci Kysuckého múzea môžu tešiť na tematické podujatia, výstavy či koncert. Cyklus jednotlivých podujatí začne už od 20. novembra 2022 výstavou Od Ondreja do Troch Kráľov, ktorá návštevníka symbolicky prevedie celým vianočným obdobím. 

Jednotlivé scény tejto výstavy náznakovo predstavia výber zaujímavých ľudových zvykov, zaujímavé postavy z obchôdzok a koledovania. Výstava je obohatená o banery, na ktorých si verejnosť môže prečítať všetko podstatné o histórií Vianoc, vianočnom stromčeku o jeho vzniku a o jednotlivých dňoch vianočného obdobia.

Uvidieť na nej môžete tiež Lucie, Mikuláša, čerta, anjela, hrica či troch kráľov. „Na návštevníkov čaká aj predajná časť výstavy s jedinečnými vianočnými dekoráciami z dreva, vosku, medovníkov, skla či textilu,“ doplnila Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea. 


Od 1. decembra do ponuky výstav pribudne výstava Maľujeme zimu, ktorá prostredníctvom obrazov neprofesionálnych výtvarníkov regiónu Kysúc pri Kysuckom kultúrnom stredisku v Čadci, sprítomní  návštevníkom pravú kysuckú zimu. Počas druhej adventnej nedele, 4. decembra, sa môžu všetky deti tešiť na príchod Mikuláša, anjela a čerta do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke.

Pre milovníkov Vianoc, ktorí si neodpustia návštevu vianočných trhov bude na tretiu adventnú nedeľu, 11. decembra, v ponuke podujatie Vianočné trhy na dediny. Návštevníci budú môcť ochutnať jedlá z Kuchyne starých materí, ale aj zabíjačkové špeciality.

„Adventná atmosféra zavíta aj do Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou, kde sme na štvrtú adventnú nedeľu, 18. decembra, v spolupráci s MSZ Kysuca pripravili Adventný koncert, ktorý začne o 14:00,“ doplnila Miroslava Jančulová. Séria vianočných výstav a podujatí bude ukončená 29. januára 2023.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu