Predčasne narodení zamestnanci žilinskej nemocnice svojimi príbehmi podporujú rodiny s podobným osudom


Foto: Predčasne narodení zamestnanci žilinskej nemocnice svojimi príbehmi podporujú rodiny s podobným osudom Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Dátum 17. november obyvatelia Slovenska poznajú ako štátny sviatok a Deň boja za slobodu a demokraciu. Nie každý však vie, že rovnaký dátum je zároveň Svetovým dňom predčasne narodených detí. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline preto pripravila kampaň, ktorou prejaví podporu rodinám tých najmenších bojovníkov.

Zamestnanci nemocnice, ktorí prišli na tento svet príliš skoro, sa rozhodli zverejniť svoje príbehy spolu s odkazmi pre rodičov a deti s podobným osudom. Takýmto spôsobom by im chceli dodať nádej do ďalších dní a silu bojovať. Okrem vlastných odkazov žilinská nemocnica v príspevku na sociálnej sieti vyzýva aj ostatné predčasne narodené deti a rodičov, aby zdieľali svoje príbehy.

„Veľmi často sa narodia alebo sa postupne stretávajú s viacerými zdravotnými ťažkosťami. Sú náchylnejšie na problémy s dýchaním, trávením, rôzne infekcie. Kým sa dostanú do teplej náruče svojich rodičov, musia prejsť dlhú a náročnú cestu, preto sú to skutočne malí – veľkí bojovníci,“ povedala o predčasne narodených deťoch primárka neonatológie Katarína Jackuliaková.


Od začiatku tohto roku v pôrodnici Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline prišlo na svet príliš skoro 77 novorodencov. Ročne je pritom v nemocnici hospitalizovaných zväčša viac než 100 predčasne narodených detí, ktoré musia svoje prvé týždne stráviť v inkubátore či na vyhrievanom lôžku. Najmenším bojovníkom narodeným tento rok v žilinskej nemocnici je zatiaľ Damián, ktorý vážil len jeden kilogram.


„Spolu so sestrou dvojičkou sme sa vypýtali na svet už v 26. týždni, vážila som len 1.550 gramov, takže každý deň som vďačná, že som prežila. Prácu detskej sestry vnímam ako poslanie, snažím sa pomáhať rodičom malých pacientov, s ktorými sa stretávam na pediatrii, poviem im svoj príbeh a povzbudím ich do ďalších dní,“ podelila sa o svoj príbeh Mária Popelková, ktorá je sestrou na detskom oddelení.

Vo štvrtok 17. novembra budú rôzne kultúrne pamiatky na celom svete ožiarené purpurovým svetlom. Dôvodom je vyjadrenie podpory rodinám s predčasne narodenými deťmi. Na fialovo sa v tento deň rozsvieti aj vstupná časť Jednotky resuscitačnej starostlivosti o novorodencov v žilinskej nemocnici. Rovnaké farby budú zdobiť aj Neonatologickú kliniku Univerzitnej nemocnice Martin.

Zdroj: Univerzitná nemocnica Martin


„Sme v tom s vami, sme pri vás a budeme pri vás pri každej slze, zaváhaní, obave i radosti. Veríme, že príbehy predčasne narodených detí sa budú vyvíjať minimálne tak krásne, ako našich kolegov a stanú sa z nich výnimočné osobnosti, ktoré budú ďalej pomáhať, ako pomáhajú naši zamestnanci,“ uviedla žilinská nemocnica na sociálnej sieti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu