Napísali ste už Ježiškovi? Vianočná pošta pokračuje aj tento rok, deti môžu listy posielať do 16. decembra


Foto: Napísali ste už Ježiškovi? Vianočná pošta pokračuje aj tento rok, deti môžu listy posielať do 16. decembra Foto: Slovenská pošta

Projekt Vianočnej pošty je obľúbený najmä u detí, pretože predznamenáva príchod Vianoc, najkrajšieho obdobia v roku. Tento rok ho slávnostne otvorili v pondelok 14. novembra 2022.

Slovenská pošta organizuje tento unikátny projekt už 24-ty krát a jeho hlavným cieľom je motivovať detí k písaniu listov, podporovať v nich fantáziu a kreativitu a prinášať im radosť. Od vzniku projektu boli Ježiškovi doručené už vyše dva milióny listov. 

„V tomto roku sme Ježiškovi doručili už takmer 1000 listov s detskými želaniami, z čoho 645 bolo zo Slovenska a zo zahraničných krajín jednoznačne dominuje Taiwan s počtom 263 listov, nasleduje Česká republika, Rusko a Nemecko,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Ľubomír Mindek. 

Prvý list adresovaný Ježiškovi prišiel 12. augusta od Zuzky z Banskej Bystrice. Obsahom detských listov sú v prevažne zoznamy vytúžených darčekov, ktoré by si chceli nájsť pod vianočným stromčekom. Najčastejšie sú to hračky, tablety, mobily, školské aj športové potreby, knihy, spoločenské hry, ale aj živé zvieratká. 

„Vianočná pošta sa pre deti nielen zo Slovenska, ale z celého sveta stala pevnou súčasťou predvianočných zvykov. Teší ma, že aj vďaka našej podpore môžu deti písať  Ježiškovi a ich vianočná korešpondencia nikdy neostane bez odozvy. Každoročne sú to desiatky tisíc listov, ktoré aj s prekvapením putujú naspäť na adresu malých pisateľov,“ uviedla Melinda Burdanová, výkonná riaditeľka Poštovej banky.


Napísať Ježiškovi je veľmi jednoduché – svoje priania, odkazy, obrázky môžu deti posielať na akejkoľvek pohľadnici, prípadne môžu napísať list a poslať ho v obálke na adresu „Ježiško 999 99“ najneskôr do 16. decembra 2022. Pohľadnica sa dá poslať aj cez aplikáciu Moja pohľadnica. Dôležité je však uviesť spiatočnú adresu, aby Ježiško vedel, komu má odpísať.

Ježiško odpovedá nielen v slovenčine, ale aj v angličtine, maďarčine či v Braillovom písme. Najviac, takmer 71-tisíc listov dostal Ježiško zo Slovenska, z toho 158 bolo od nevidiacich detí. Zo zahraničia prišlo 2 810 pozdravov zo 41 krajín, pričom dominujú listy z Taiwanu, Ruska, Českej republiky, Hong Kongu a Japonska.

Spoločne s listami môžu deti posielať Ježiškovi kresby, tie však musia byť na samostatnom hárku papiera. Odborná porota zo všetkých kresieb vyberie tú najkrajšiu, ktorá sa stane námetom budúcoročnej vianočnej známky. 

Súčasťou otvorenia aktuálneho ročníka Vianočnej pošty bolo aj predstavenie špeciálnej vianočnej poštovej známky „Vianočná pošta 2022“ s nominálnou hodnotou 0,75 €. Námetom tohtoročnej poštovej známky je kresba od Viktórie Bubeníkovej z Komárna. Motívom poštovej sú tri postavy symbolizujúce koledníkov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu