V Rajeckej doline realizovali sériu vodozádržných opatrení, vďaka nim sa vrátia do prírody milióny litrov vody


Foto: V Rajeckej doline realizovali sériu vodozádržných opatrení, vďaka nim sa vrátia do prírody milióny litrov vody Foto: Nezisková organizácia Kvapka Rajeckej doliny

Tohtoročné hydrologické sucho na Slovensku ukázalo, ako intenzívne a komplexne je potrebné riešiť ochranu vodných zdrojov od samotných prameňov až po zastavané územia. Extrémne sucho zasiahlo aj Rajeckú dolinu, v dôsledku čoho zostalo z rieky Rajčianka len prázdne vyschnuté koryto. 

Nezisková organizácia Kvapka Rajeckej doliny chce preto v Rajeckej doline realizovať sériu vodozádržných opatrení, ktoré prispejú k prirodzenému kolobehu vody v krajine, zmiernia suchá a pomôžu aj k ochladeniu krajiny. S týmto zámerom sa snaží prepájať odborníkov, úradníkov, štátne a neziskové organizácie, ale aj lokálnych podnikateľov a jednotlivcov.

Jedným z hlavných poslaní organizácie je realizácia vodozádržných opatrení. V spolupráci so špecialistom na revitalizáciu krajiny a obnovovanie prirodzených funkcií vodných tokov, Miroslavom Kubínom, začala už začiatkom roku mapovať mikropovodia v Rajeckej doline a monitorovať tzv. približovacie cesty, ťažkou technikou utlačené cesty, ktorými sa zváža drevo z lesa.  

Po zhutnenej pôde, aká sa vyskytuje na približovacích cestách, odtečie nenávratne 80 percent vody. Ak si to máme predstaviť v číslach, tak jeden m³ zhutnenej pôdy pojme len 60 litrov, ale jeden m³ kvalitnej pôdy až 400 litrov vody. Za jeden rok tak z jedného hektára nekvalitnej zhutnenej pôdy odtečie až 1,6 milióna litrov vody, ktorá preto neostáva v kolobehu vody v krajine,“ vysvetľuje problematiku Miroslav Kubín, špecialista na zadržiavanie vody v krajine. 


Zhutnená pôda na približovacích cestách nielenže neumožňuje vode v dostatočnom množstve vsakovať do podložia, ale jej masívny povrchový odtok spôsobuje aj silnú eróziu cennej lesnej pôdy.


„Vytipovali sme preto najkritickejšie miesta, kde voda zbytočne odteká z krajiny. Práve ich obnovou totiž zaistíme zadržanie vody v krajine a zároveň skvalitnenie pôdy, čo povedie k prosperite celého regiónu,“ vysvetľuje Jan Husák, koordinátor Kvapky Rajeckej doliny. 

Zhutnená pôda sa opäť nakyprí pomocou bagra systémom jama-hrádza-jama a umožní vode vsakovať do geologického podložia. Autorom tejto inovatívnej metódy je Štefan Vaľo, predseda OZ Voda je život. „Keď som zistil, že ťažba dreva a budovanie lesných približovacích ciest sú príčinou nedostatku vody, začal som hľadať spôsoby, ako udržať vodu v krajine,“ priblížil. 

Najskôr narušil približne 10 kilometrov približovacích lesných ciest na východe Slovenska, kde voda dostala možnosť zase vsakovať do pôdy. Výhodou tejto metódy je taktiež to, že si nevyžaduje už žiadnu ďalšiu údržbu. „Dnes po 10 – 12 rokoch pri pohľade na tie miesta nezistíme, kde bola v minulosti lesná cesta a kde bol pôvodný les, všade je vďaka vode zdravý les,“ uzatvára pán Vaľo. 

Klimatická zmena rýchlo postupuje a dôsledky sú čoraz viditeľnejšie. Naliehavosť riešenia sucha sa netýka len Rajeckej doliny, ale celého Slovenska, Preto je v tejto veci nutná súčinnosť štátneho, súkromného aj neziskového sektoru. Ak by sa podarilo spojiť dôležité subjekty pre ochranu krajiny, Rajecká dolina by sa mohla stať vzorom pre ostatné regióny, ktoré na Slovensku bojujú so suchom a povodňami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu