Pri úniku nebezpečného plynu v Strážove zomrela jedna osoba, druhá skončila v nemocnici


Foto: Pri úniku nebezpečného plynu v Strážove zomrela jedna osoba, druhá skončila v nemocnici Foto: Ilustračné foto

V žilinskej mestskej časti Strážov došlo začiatkom tohto týždňa k úniku nebezpečného plynu do priestorov rodinného domu, v ktorom sa nachádzali dve osoby. Jedna z nich, žiaľ, zomrela na následky otrávenia ešte pred príjazdom záchranných zložiek.

Žilinskí hasiči okrem dvoch požiarov na Hlinách zasahovali v pondelok 24. októbra aj pri ohlásenom úniku oxidu uhoľnatého (CO) v dome na Bukovinskej ulici. O pomoc ich krátko pred 10:00 hod. dopoludnia požiadalo Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby.


V dome sa mali pôvodne nachádzať dve osoby, ktoré sa nadýchali nebezpečného plynu bez chuti a zápachu. Jednu z nich po príchode hasičov ošetrovali záchranári, druhá však ostala bez známok života v interiéri. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru vstúpili do vnútorných priestorov chránení autonómnymi dýchacími prístrojmi. Po lokalizácii nevládnej osoby ju vyniesli na dvor, kde lekár skonštatoval smrť.


„Následne jednotka zmerala hladinu CO v suteréne rodinného domu. Po odvetraní priestoru kotolne vykonala kontrolné meranie. Namerané hodnoty vykazovali vysokú koncentráciu nebezpečného CO a bolo odporučené objekt uzavrieť proti vniknutiu osôb,“ uviedol Michal Kypus, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru.

Záchranná zdravotná služba medzitým transportovala druhú osobu do nemocnice na ošetrenie. Polícia následne po niekoľkých hodinách požiadala hasičov o vykonanie ďalšieho merania koncentrácie nebezpečného plynu v budove. Po dvoch nezávislých kontrolách bol priestor vyhlásený za bezpečný.

„Objekt rodinného domu bol následne odovzdaný majiteľom a Polícii a zásah bol po 16:00 hodine ukončený. Zasahovalo 12 profesionálnych hasičov s 4-mi kusmi techniky,“ doplnil Michal Kypus.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu