Bábkové divadlo Žilina priblíži krásy i bolesti dospeláckeho života v divadelnej adaptácií Doppler


Foto: Bábkové divadlo Žilina priblíži krásy i bolesti dospeláckeho života v divadelnej adaptácií Doppler Foto: Facebook/Bábkové divadlo Žilina

Bábkove divadlo Žilina uvádza novú inscenáciu pre mladých a dospelých s názvom Doppler. Divadelná adaptácia rovnomennej knižnej predlohy nórskeho spisovateľa Erlenda Loe rozpráva príbeh o mužovi, novodobom pustovníkovi, ktorý sa rozhodne zanechať život priemerného zarábajúceho živiteľa rodiny a odísť do nórskej tundry. 

Dopplerovo rozhodnutie je plné bizarných situácií, ktoré nám pomôžu lepšie pochopiť svet dospelých, ich problémov, naučených pravidiel a zúfalú túžbu vzoprieť sa stereotypu. Prostredníctvom sarkastického, severského humoru tak spoznáme dospelosť so všetkými jej bolesťami i krásami. 

Nápad inscenovať práve román od nórskeho spisovateľa Erlenda Loe priniesol režisér inscenácie, Ján Luterán. „Na predlohe ma oslovila téma krízy stredného veku a unikaní z reality. Príbeh osloví ľudí, ktorí si život uvedomujú komplexnejšie a ktorí pripúšťajú, že veci,  ktoré v živote robíme nedávajú vždy zmysel,“ vraví Ján Luterán.

Po zdĺhavom procese vybavovania práv na inscenovanie sa do dramatizácie pustil dramaturg Slovenského komorného divadla, Miro Dacho. Ten pripravuje dramatizácie a adaptácie literárnych predlôh a divadelných hier pre mnohé divadlá a divadelné zoskupenia.


Výtvarný koncept pripravil Juraj Poliak, ktorý s Bábkovým divadlom Žilina pravidelne spolupracuje na viacerých projektoch. Kostýmy navrhla i vyrobila scénografka a kostýmová výtvarníčka Alžbeta Kutliaková. Hudbu do inscenácie Doppler zložil Ján Kružliak, slovenský huslista a hudobník, ktorý pripravil scénickú hudbu do mnohých divadelných projektov.

Premiéra divadelnej inscenácie sa bude konať už v piatok 28. októbra 2022 o 18:00, v sále Bábkového divadla Žilina. Ďalšie reprízy budú uvedené v nedeľu, 30. októbra a 2. novembra o 18:00.

Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Miesto: Bábkové divadlo Žilina
Dátum: 25.10.2022 - 14:59



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu