Veľká časť poslancov župného parlamentu je v dôchodkovom veku, polovica obyvateľov kraja nemá ani 40 rokov


Foto: Veľká časť poslancov župného parlamentu je v dôchodkovom veku, polovica obyvateľov kraja nemá ani 40 rokov Foto: Ilustračné foto

Napriek tomu, že takmer polovica obyvateľov Žilinského kraja má menej než 40 rokov, v krajskom zastupiteľstve sedí veľké množstvo poslancov v dôchodkovom veku. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú poskytol viceprimátor mesta Žilina Vladimír Randa.

Z celkového počtu 691 613 ľudí žijúcich v Žilinskom kraji až 336 475 osôb doposiaľ neprekročilo hranicu 40 rokov. Táto veková skupina teda tvorí 48,6 % zo všetkých obyvateľov kraja. V zložení župného parlamentu sa však tento pomer vôbec neodráža.

Priemerný vek poslancov krajského zastupiteľstva je aktuálne 54 rokov. Najmladší z nich má pritom 35 a najstarší 70 rokov. Najväčšie zastúpenie majú v župnom parlamente poslanci v dôchodkovom veku. Zo všetkých 54 osôb, ktoré rozhodujú o osude nášho kraja, má 21 poslancov 60 až 70 rokov. 

„Myslíme si, že pre fungujúci medzigeneračný dialóg je dôležité rovnomerné zastúpenie všetkých vekových skupín. V záujme prijímania dobrých rozhodnutí je dôležité, aby sme si, my mladší i starší, navzájom vymieňali názory na fungovanie spoločnosti, trendy jej rozvoja a jednotlivé potreby občanov,“ povedal viceprimátor Žiliny Vladimír Randa za politické zoskupenie, ktorého cieľom je v župnom parlamente reprezentovať mladšiu generáciu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu