Manželia v Malej Fatre zišli z chodníka a zablúdili medzi skalami, v noci po nich pátrali horskí záchranári


Foto: Manželia v Malej Fatre zišli z chodníka a zablúdili medzi skalami, v noci po nich pátrali horskí záchranári Foto: Horská záchranná služba

Zle naplánovaný výlet a nedostatočné vybavenie turistov si opäť vyžiadalo zásah horských záchranárov. Tí pátrali po manželskom páre zo Slovenska, ktorý včera zablúdil pri návrate z turistiky v pohorí Malá Fatra. O záchrannej akcii informovala Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

V piatok 7. októbra sa manželia rozhodli vystúpiť na Malý Rozsutec. Pri ceste naspäť do Bieleho Potoka v Terchovej zišli z turistického chodníka a zablúdili. Kvôli strmému skalnatému terénu a blížiacej sa noci sa manželský pár neodvážil pokračovať ďalej a zavolali na tiesňovú linku 112.


„Presnú polohu kde sa nachádzajú, určiť nevedela, navyše nemali dostatočné vybavenie ani svetelný zdroj. Na pomoc im odišli záchranári Horskej záchrannej služby z oblastného strediska Malá Fatra,“ uviedla Horská záchranná služba.


Záchranári sa počas akcie snažili udržiavať kontakt so stratenými manželmi, ktorí však boli úplne dezorientovaní. Neboli si istí ani trasou, ktorou sa dostali na svoju aktuálnu polohu, a tak niekoľkokrát zmenili popis svojho pohybu počas zostupu. Horskí záchranári ich nakoniec našli vyčerpaných, ale bez zranení, pod sedlom Zákres.

„Pomohli im bezpečne zostúpiť do intravilánu obce, odkiaľ pokračovali do ubytovacieho zariadenia. Záchranná akcia bola ukončená po polnoci,“ doplnili horskí záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu