Čo hrozí opitému šoférovi? Polícia informuje o tom, ako alkohol ovplyvňuje schopnosť viesť motorové vozidlo


Foto: Čo hrozí opitému šoférovi? Polícia informuje o tom, ako alkohol ovplyvňuje schopnosť viesť motorové vozidlo Foto: Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline

Za uplynulý týždeň odhalili policajti počas výkonu služby v Žilinskom kraji 16 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. Štyria z nich spôsobili dopravnú nehodu. 

Poverený príslušník Policajného zboru vo všetkých prípadoch skončil skrátené vyšetrovanie a spis predložil prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby na obvinených. Vodiči momentálne čelia Obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 

V súvislosti s tragickou udalosťou, ktorá sa udiala na Zochovej ulici v Bratislave sa stáva téma alkoholu na cestách viac komunikovaná. Verejnosť požaduje sprísnenie trestov pre opitých šoférov ako aj motoristov, ktorí nerešpektujú maximálnu povolenú rýchlosť.

Polícia v príspevku na sociálnej sieti zároveň informuje o tom, ako alkohol vplýva na našu schopnosť viesť motorové vozidlo:


  • 0,30 až 0,99 promile – zhoršený úsudok, uvoľnenie tela aj mysle, znížená schopnosť koncentrácie
  • 1,00 až 1,49 promile – nízka koncentrácia, zníženie ostražitosti, obmedzenie svalovej motoriky, predĺžený reakčný čas, problém udržať vozidlo pod kontrolou
  • 1,50 až 1,99 promile – narušená psychomotorika a pozornosť, zlý úsudok a logické myslenie, obmedzená schopnosť sústredenia sa a koordinácie svalov
  • 2,00 až 2,99 promile – strata rovnováhy v dôsledku takmer nulovej kontroly svalstva, takmer žiadna pozornosť a spracovanie vnemov z okolia, zvracanie
  • 3,00 až 1,44 promile – poruchy vedomia, riziko zástavy dychu a krvného obehu
  • 3,99 a viac promile – môže nastať u intoxikovaného človeka bezvedomie a v niektorých prípadoch aj smrť

Vodičom motorových vozidiel s pozitívnym výsledkom pod jedno promile môže policajt zadržať vodičský preukaz, udeliť pokutu a prípad posunúť na správne konanie. Nezodpovedný vodič môže dostať zákaz šoférovania až na 3 roky. Po uplynutí trestu musí znovu absolvovať skúšky v autoškole.

Vodič, ktorého dychová skúška potvrdila prítomnosť alkoholu v krvi nad jedno promile, a mohol by ohroziť život a zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku sa dopustil tresného činu. 

Ak opitý vodič spôsobí smrť, ide už o trestný čin usmrtenia. V prípade smrti viacerých ľudí hrozí trest odňatia slobody od 7 do 12 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu