Prvé výpovede lekárov evidujú už aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline


Foto: Prvé výpovede lekárov evidujú už aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline Foto: ilustračné

Lekári na Slovensku podávajú hromadné výpovede. Aktuálne je ich už takmer 2-tisíc a ich počet neustále narastá. K podaniu prvých výpovedí lekárov došlo už aj vo Fakultnej nemocnici v s poliklinikou v Žiline. 

„Postupne ich evidujeme a sumarizujeme. Prioritou je pre nás nevytvárať napätie, komunikujeme preto ako so samotnými lekármi, tak s naším zriaďovateľom a po vyhodnotení finálneho stavu pristúpime k ďalším krokom,“ informovala hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

Podľa jej slov sa v sobotu 1. októbra uskutočnil aj krízový štáb FNsP Žilina. Konkrétne čísla lekárov, čo podali výpoveď však žilinská nemocnica zatiaľ nemá k dispozícii. „Výpovede musia byť evidované a verifikované, preto aj na základe ďalšej komunikácie s ministerstvom zdravotníctva poskytneme informácie o celkovom počte hneď, ako to bude možné,“ dodala hovorkyňa. 

V nemocniciach na Slovensku pracuje podľa Lekárskeho odborového združenia približne 5-tisíc lekárov. Lekári, ktorí podávajú výpovede, žiadajú okrem zvyšovania platov pre lekárov a sestry aj zmeny vo vzdelávaní či spravodlivejšie prerozdelenie peňazí v nemocniciach. 


Výpovedné lehoty začnú lekárom plynúť od soboty 1. októbra. Počas nasledujúcich dvoch mesiacov by však ešte mali byť na svojich pracoviskách a majú možnosť výpovede stiahnuť.

„Ubezpečujeme pacientov, že situácia aktuálne neovplyvňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti a od 1. októbra 2022 sú podľa štandardnej prevádzky naďalej k dispozícii lôžkové aj ambulantné časti nemocnice,“ doplnila Záteková. Krízový stav môže nastať, ak sa lekári s vládou nedohodnú a od 1. decembra z nemocníc odídu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu