Aj tento rok môžeme pozorovať meteorický roj Perzeidy. Kde v Žiline sa to oplatí?


Foto: Aj tento rok môžeme pozorovať meteorický roj Perzeidy. Kde v Žiline sa to oplatí? Foto: ilustračné

Poznáte meteorický roj Perzeidy? Je to množstvo padajúcich hviezd, ktoré pripravia úchvatné divadlo na nočnej oblohe. A to všetko už onedlho.

Perzeidy patria medzi najpravidelnejšie meteorické roje. Prichádzajú v lete na začiatku augusta. Maximum nás tento rok čaká v noci z 12. na 13. augusta.

Predpovedaná frekvencia je 50 meteorov za hodinu, môže to však byť menej, aj viac. Stáva sa, že niekedy napríklad pol hodinu nevidno ani jeden a následne ich príde hneď niekoľko za sebou.

V Žiline žiaľ nie je žiadne geograficky preferované miesto, odkiaľ by bolo možné tento meteorický roj pozorovať v ideálnych podmienkach. Kde však najčastejšie stretneme pozorovateľov a ktoré miesta si vyberajú?

Žilinčania každoročne vyhľadávajú miesta, kde nie je veľa svetla a pozorovanie nerušia reklamné pútače, či verené osvetlenie. Najviac ľudí je možné stretnúť na letisku pri obci Rosina. Druhým miestom je Straník zo zadnej strany, ktorá nemá výhľad na mesto. Ľudia však zavítajú aj na neďaleký Polom. Najlepšie hodnotené miesto je však v Terchovej, alebo Vrátnej.

Podľa slov pozorovateľov je v tejto oblasti najmenej rušivých elementov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu