V Martine operuje pacientov robotické rameno s umelou inteligenciou, ovládané by mohlo byť z inej nemocnice


Foto: V Martine operuje pacientov robotické rameno s umelou inteligenciou, ovládané by mohlo byť z inej nemocnice Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Začiatkom roku 2022 začala martinská nemocnica ako prvá na Slovensku využívať na rádiologickom oddelení robotický systém s umelou inteligenciou za 700-tisíc eur. Chirurgovia pomocou robotického ramena do dnešného dňa operovali už 35 pacientov. O úspechoch najnovšej technológie informovala Zuzana Marčeková z Univerzitnej nemocnice Martin.

Robotické rameno je využívané najmä pri operáciách vo vnútornej časti ciev, ktoré vyžadujú extrémnu presnosť. V martinskej nemocnici sa vďaka tejto technológii podarilo zoperovať aj šesť aneuryziem na mozgových cievach, ktorých prasknutie pacientom vážne ohrozuje život. Najväčšou výhodou robotického systému je možnosť umiestniť potrebnú výstuž do cievy aj na miestach, kde sú tesne rozvetvené.

„Zároveň, ako sa výstuž posúva dopredu po milimetroch, tak sa opatrne sťahuje mikrokatéter. Docieliť to manuálne je aj napriek viac ako 20-ročnej skúsenosti problematické. Takáto presnosť umiestnenia manuálne možná ani nie je. Robotický systém preto znamená obrovský posun v medicíne,“ vysvetlil prednosta rádiologickej kliniky Kamil Zeleňák.

Systém s umelou inteligenciou by bolo podľa prednostu kliniky dokonca možné ovládať aj na diaľku, napríklad chirurgom z inej nemocnice. Podmienkou takéhoto prístupu je však výborná rýchlosť internetu. Podobné robotické rameno používa pri operáciách najbližšie až nemocnica v Salzburgu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu