Ďalšiu pamätnú tabuľu obetiam holokaustu odhalia vo Varíne. Obec čelí žalobe pre ulicu, ktorá nesie meno Jozefa Tisu


Foto: Ďalšiu pamätnú tabuľu obetiam holokaustu odhalia vo Varíne. Obec čelí žalobe pre ulicu, ktorá nesie meno Jozefa Tisu Foto: ilustračné

V nedeľu 2. októbra usporiada občianske združenie Zabudnutý Varín spomienkovú tryznu na pamiatku obetí holokaustu z Varína a okolia. Súčasťou programu bude odhalenie pamätnej tabule, venovanej varínskym Židom. Informoval o tom predseda OZ Jaroslav Buchta.

Podujatie pod názvom Spomínanie budúcnosti nadväzuje na historicky prvú spomienkovú varínsku tryznu z roku 2013. „Chceme tiež poukázať na fakt, že historické udalosti sú stále živým odkazom pre nastávajúce generácie, aj v súvislosti s dnešnými časmi. Hrozba nenávisti a rozkoly v spoločnosti sú tenkým ľadom na prepuknutie iných foriem násilia,“ povedal Buchta.

Podľa jeho slov je hlavnou náplňou občianskeho združenia Zabudnutý Varín splatiť morálny dlh varínskym spoluobčanom, ktorí boli v roku 1942 násilne odvlečení z obce a mnohí zavraždení v koncentračných táboroch. Spomienkový akt vo forme ekumenického ospravedlnenia je len symbolickým vzdaním úcty všetkým obetiam deportácií na Slovensku,“ dodal predseda OZ. 


Obec Varín čelí momentálne žalobe pre názov Ulice Dr. Jozefa Tisu. Generálny prokurátor tak urobil potom, ako obecné zastupiteľstvo nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý navrhol zrušiť alebo zmeniť názov ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu