Žilinský kraj sa pripravuje na zimnú údržbu ciest, náklady oproti minulému roku stúpnu o 1,8 milióna


Foto: Žilinský kraj sa pripravuje na zimnú údržbu ciest, náklady oproti minulému roku stúpnu o 1,8 milióna Foto: ilustračné

S príchodom chladnejšieho počasia sa Žilinský samosprávny kraj pripravuje na zimnú údržbu ciest. V tejto sezóne do nej Správa ciest  ŽSK zapojí 107 posýpacích vozidiel a 40 nakladačov.

Cestári budú udržiavať 1400 kilometrov ciest druhej a tretej triedy, 17,5 kilometra rýchlostnej cesty R3 a 500 kilometrov ciest prvej triedy. Na pondelkovom zasadnutí župného zastupiteľstva o tom informovala riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová.

Predzásobenie posypovým materiálom Správy ciest ŽSK predstavuje 17 percent z celkovej predpokladanej potreby chemického materiálu a 62,56 percenta z celkovej predpokladanej potreby inertného posypového materiálu. Krajská samospráva však bude aj v tejto oblasti čeliť zdražovaniu. 

„Za posypový materiál zaplatíme viac o 700-tisíc eur až 800-tisíc eur, za pohonné hmoty to vychádza o jeden milión viac,“ konkretizovala Tisoňová. Cena za jednu tonu posypového materiálu stúpla oproti minulému roku zo 70 eur na 160 eur a cena pohonných hmôt vzrástla o 70 percent.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu