Žilinská univerzita sa zapojí do testovania predného zeleného brzdového svetla na autách, určené je najmä pre chodcov


Foto: Žilinská univerzita sa zapojí do testovania predného zeleného brzdového svetla na autách, určené je najmä pre chodcov Foto: Facebook/Mesto Žilina

Vo štvrtok 22. septembra odštartoval na Slovensku pilotný projekt predných brzdových svetiel na autách. Do testovania sa zapojí aj Žilinská univerzita v Žiline. Pilotná fáza bola spustená v Trenčianskom kraji, kde sú do testovania zapojené mestá Trenčín, Prievidza, Partizánske a čoskoro sa k nim pripojí aj mesto Žilina.

Zelené predné brzdové svetlo nie je farebný doplnok, ale nový bezpečnostný prvok. Vďaka novej technológii chodci na priechodoch pre chodcov zistia, či auto spomaľuje a či môžu bezpečne prejsť cez cestu. Predné brzdové svetlo pomáha aj pri dopravných situáciách, kde sa uplatňuje právo prednosti jazdy a je dôležité aj pre vodičov, ktorí ho vidia v spätnom zrkadle.

„Testovanie bude trvať deväť mesiacov na 3 000 motorových vozidlách (osobné autá, autobusy, taxík či donáškové) už v spomenutých mestách, ale aj v Bratislave, či v Nemecku. Súčasťou testovania bude aj prieskum verejnej mienky účastníkov cestnej premávky (vodičov, cyklistov, chodcov),“ spresňuje mesto Žilina na sociálnej sieti.

Výsledky testovania budú smerovať k zavedeniu predného brzdového svetla do praxe na území Slovenska i celej Európskej únie. Vývoj svetiel financovala z vlastných zdrojov spoločnosť Lumaco.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu