Enviropolícia vyšetruje hromadný úhyn rýb v rieke Teplianka na Liptove, neznámy páchateľ tam mal vypustiť látku


Foto: Enviropolícia vyšetruje hromadný úhyn rýb v rieke Teplianka na Liptove, neznámy páchateľ tam mal vypustiť látku Foto: Facebook/Polícia Slovenskej Republiky

Enviropolicajti zo Žiliny vyšetrujú okolnosti hromadného úhynu rýb v miestnom potoku Teplianka v Liptovskej Teplej v okrese Ružomberok. Dopustiť sa ho mal doposiaľ neznámy páchateľ tým, že tam vypustil látku. Policajti začali v sobotu 10. septembra trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Informovali o tom v príspevku na sociálnej sieti. 

Podľa predbežného zistenia uhynulo zatiaľ minimálne 79 kusov rýb druhu pstruha potočného a dva kusy pstruha dúhového. V prípade odhalenia páchateľa a dokázania viny bude výška trestnej sadzby závisieť aj od rozsahu vzniknutých škôd.

Polícia Slovenskej republiky upozorňuje občanov, že akékoľvek vyústenie žúmp, septikov a podobných zariadení do vodných tokov je v rozpore s viacerými právnymi predpismi.


„Vzhľadom na stále nové poznatky o tejto forme protiprávnej činnosti bude Policajný zbor iniciovať nevyhnutné opatrenia orgánov presadzujúcich právo na ochranu vody a vodných tokov pred týmito formami znečistenia,“ doplnila polícia. 

V minulosti sa podobná envirokatastrofa, pri ktorej zahynulo až niekoľko stoviek rýb odohrala počas veľkonočných sviatkov v meste Čadca. Páchateľov sa však v priebehu štyroch mesiacov podarilo vypátrať. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu