Priestory žilinskej nemocnice oživila výstava obrazov a fotografií troch významných umelcov


Foto: Priestory žilinskej nemocnice oživila výstava obrazov a fotografií troch významných umelcov
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Na lôžkových oddeleniach urológie a pediatrickej ortopédie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline umiestnili výstavy obrazov a fotografií. Pod unikátnu umeleckú výstavu sa podpísali traja profesionálni umelci pôsobiaci v Žilinskom kraji. 

Pacienti i zdravotnícky personál nájdu na stenách nemocnice originálne diela maliara a grafika Jozefa Hricka, akademického sochára Gustáva Švábika-Macvejdu i výtvarného fotografa a vydavateľa Jaroslava Horečného. Cieľom projektu je spríjemniť nemocničné prostredie, oživiť ho a pacientov vtiahnuť do sveta umenia, ktoré vie byť mnohokrát liekom.

„Som presvedčený, že výtvarné umenie vytvára príjemnejšie prostredie v nemocnici a výrazne vplýva na zdravotný stav pacientov. Veď práve umenie je často tým najlepším liekom,“ zdôraznil výtvarný teoretik a kurátor výstavy Milan Mazúr.


Nemocnica podľa jej riaditeľa Eduarda Dorčíka víta podobné aktivity, ktoré podporujú skvalitnenie podmienok a prostredia hospitalizovaných pacientov.  Originálne umelecké diela totiž dokážu priniesť do nemocničného priestoru príjemnú atmosféru a novú pozitívnu energiu. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu