FOTO: Žilinská radnica prejde rekonštrukciou interiéru, priestory opäť nadobudnú pôvodný vzhľad


FOTO: Žilinská radnica prejde rekonštrukciou interiéru, priestory opäť nadobudnú pôvodný vzhľad
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Útvar hlavného architekta Žilina

Starú žilinskú radnicu čaká rozsiahla rekonštrukcia interiéru. V rámci nej očistia priestory radnice od nepôvodných a nekontextuálnych nánosov z minulosti, čo prinesie zároveň aj väčšiu variabilitu priestorov.

Na základe vyzvanej súťaže architekti vypracovali architektonickú štúdiu interiéru objektu radnice. Predložené ideové návrhy sobášnej sály posúdila v apríli tohto roku formou diskusie odborná porota zložená z renomovaných architektov žilinského kraja. Pri víťaznom návrhu ocenili najmä jednoduché elegantné riešenie interiéru s dôrazom na akustické vlastnosti priestoru. 

Hodnotné pôvodné prvky interiéru ako klenbový strop, vitráže, gobelín, ale aj pôvodné svietidlá a lavice budú zachované a repasované. Dôležitou zmenou bude celkové zjednotenie priestorov s použitím pravých materiálov ako kameň, drevo, mosadz či eloxovaný hliník. Dôraz je kladený na remeselný detail, funkčnosť a reprezentatívnosť priestorov.


„Vďaka rekonštrukcii sa budova očistí od prvkov, ktoré prevrstvili pôvodnú jednoduchosť architektúry a ponúkne priestoru súčasnú identitu so zachovaním pôvodného charakteru,“ uvádza Útvar hlavného architekta Žilina. 

Začiatkom leta bola odovzdaná kompletná architektonická štúdia, ktorú nájdete aj na tomto odkaze. Na základe tohto dokumentu bude následne spracovaný realizačný projekt interiéru firmou PAMARCH s.r.o., ktorá je autorom realizačného projektu na rekonštrukciu objektu v celom rozsahu.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu