V Západných Tatrách opravili dva drevené mosty, do konca roka zrekonštruujú ešte ďalších osem


Foto: V Západných Tatrách opravili dva drevené mosty, do konca roka zrekonštruujú ešte ďalších osem Foto: www.tatry.sk

Západnými Tatrami prechádza niekoľko frekventovaných turistických chodníkov, ktorých súčasťou sú aj drevené premostenia. Ich životnosť však výrazne znižujú náročné klimatické podmienky, čo komplikuje prechod turistom i horským záchranárom. 

Správa Tatranského národného parku sa preto rozhodla v spolupráci s dobrovoľníkmi, firmami a neštátnymi vlastníkmi pozemkov riešiť havarijný stav drevených mostíkov v Tatrách. Od začiatku leta už kompletne zrekonštruovali dva drevené mosty. 

„Dovedna by mohli turisti koncom roka prechádzať ponad horské potoky na Liptove a Orave až po desiatich nových premosteniach,“ informovala Správa TANAP-u na svojej stránke. 

Ochranári ešte začiatkom letnej turistickej sezóny skonštatovali, že stav turistickej infraštruktúry v najväčšom slovenskom národnom parku nie je všade ideálny. Situáciu podľa Správy TANAP-u komplikuje zákon o správe majetku štátu, ktorý jej nedovoľuje investovať do cudzieho majetku.


„Na medializované vyjadrenia postupne zareagovali viaceré súkromné spoločnosti i urbariáty s ponukou na spoluprácu. Na neštátnom území sme preto vytypovali desať mostov s najhorším technickým stavom a dva z nich sa už s finančnou pomocou podarilo opraviť. Jeden v Trnoveckej doline na magistrále a druhý tiež na červeno značenej trase v Kamenistej doline,“ konkretizuje Správa TANAP-u.

Aktuálne prebiehajú práce na obnove tretieho mosta, tentoraz v Jaloveckej doline na Liptove. Do konca roka plánuje Správa TANAP-u vymeniť na neštátnom území ďalších sedem vytypovaných drevených mostíkov. Cieľom je pokračovať s revitalizáciou turistickej infraštruktúry tak, aby bola v prvom rade bezpečná pre návštevníkov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu