Žilinskú MHD čaká po 25 rokoch rozsiahla rekonštrukcia, modernizáciou prejde trolejbusové vedenie i depo


Foto: Žilinskú MHD čaká po 25 rokoch rozsiahla rekonštrukcia, modernizáciou prejde trolejbusové vedenie i depo Foto: Mesto Žilina

Mestskú hromadnú dopravu v Žiline čaká rozsiahla rekonštrukcia. Mesto aktuálne končí s prípravami na rekonštrukciu trolejových tratí, ktorú bude realizovať v rokoch 2024 až 2026. Obnovou prejdú všetky existujúce trolejbusové trate v celkovej dĺžke 58,9 km vrátane trakčných meniarní a napájacieho vedenia.

„Taktiež sa dobudujú a rozšíria trolejbusové obratiská, dôjde k prestavbe vybraných križovatiek za účelom zlepšenia ich prejazdnosti a zvýšenia cestovnej rýchlosti, dobudujú sa tri nové prepojovacie úseky, zriadi sa nová telekomunikačná technika a trolejové križovatky sa vybavia automatickým stavaním jazdnej cesty,“ uvádza samospráva na webovej stránke

Výsledkom modernizácie trolejbusových tratí bude navyše aj zníženie ekologického a environmentálneho zaťaženia dopravy v meste z pohľadu emisií a znečisťovania životného prostredia.

Modernizáciou prejde aj zastaralé depo Dopravného podniku mesta Žiliny, ktoré má viac ako 25 rokov a aktuálne už nevyhovuje potrebám údržby nových vozidiel. Jeho rekonštrukcia je ocenená na takmer 40 miliónov eur, financovanie projektu je plánované prostredníctvom eurofondov. 


Nový areál dopravného podniku poskytne priestor pre údržbu, opravu a parkovanie vozidiel MHD, čím sa eliminujú potreby vykonávať servis dodávateľským spôsobom. Vplyvom zlepšenej starostlivosti o vozový park sa zníži aj poruchovosť vozidiel MHD a eliminujú sa výpadky spojov. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu