Poľskému turistovi v bezvedomí nepomohla ani resuscitácia od záchranárov, o život prišiel v Malej Fatre


Foto: Poľskému turistovi v bezvedomí nepomohla ani resuscitácia od záchranárov, o život prišiel v Malej Fatre Foto: Horská záchranná služba

Túra v Malej Fatre sa stala osudnou pre 60-ročného poľského turistu. Ten vo štvrtok 1. septembra počas zostupu zo sedla Pod Tanečnicou upadol náhle do bezvedomia. O prípade informovala Horská záchranná služba (HZS) vo svojom príspevku na sociálnej sieti i na oficiálnom webe.

Tiesňovú linku kontaktoval jeho kamarát, ktorý s ním bol na túre. Okamžite po nahlásení bola do konferencie spojená aj operátorka tiesňovej linky 155, ktorá začala s telefonicky riadenou KPR,“ uviedla HZS.

Na miesto ihneď zamierili horskí záchranári pozemne, no o súčinnosť bola požiadaná aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) zo Žiliny. K ním sa zo sedla Vrchpodžiar pridali aj ďalší členovia HZS.


Vysadenie spolu s lekárom VZZS priamo pri postihnutom nebolo pre vysoké stromy možné, preto boli všetci vysadení v sedle Pod Tanečnicou a ďalej už pokračovali pozemne,“ spresnila HZS.

Po príchode k mužovi v kritickom stave pokračovali profesionálni záchranári v rozšírenej KPR, život sa však zachrániť nepodarilo. „Aj napriek maximálnemu úsiliu všetkých zúčastnených, sa u muža už nepodarilo obnoviť vitálne funkcie,“ dodala HZS.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu