Na Solinkách pribudla nová veľkoformátová maľba, streetartisti na nej zobrazili aj žilinskú futbalovú legendu


Foto: Na Solinkách pribudla nová veľkoformátová maľba, streetartisti na nej zobrazili aj žilinskú futbalovú legendu Foto: Facebook/Peter Cibulka - starám sa o Žilinu

V Žiline pribudla ďalšia veľkoplošná maľba. Na budove v solinkárskom vnútrobloku Gaštanová/Javorová pribudol nový obraz so športovou tématikou vytvorený streetartovými umelcami. Informoval o tom poslanec Mestského zastupiteľstva Peter Cibulka v príspevku na sociálnej sieti. 

Ide o piatu veľkoformátovú maľbu za posledné roky na Solinkách. Športovou tématikou je tak dotvorený charakter celého vnútrobloku, v ktorom nedávno prešlo rekonštrukciou hokejbalové i volejbalové ihrisko. Na maľbe môžeme vidieť aj žilinskú futbalovú legendu Petra Pekaríka.

Streetart si väčšina ľudí spája najmä s vandalizmom a ničením verejných priestranstiev. Toto novodobé umenie však dokáže aj steny starších a rokmi poznačených budov premeniť na umelecké diela. Žilina má potenciál byť streetartovým mestom, umelci však často nemajú vymedzené plochy na takúto tvorbu.

V júli tohto roka sa na sídlisku Vlčince uskutočnil prvý festival, kde si nadšenci tohto umenia mohli legálne vytvárať veľkoformátové maľby. Stretlo sa na ňom vyše 30 street art a graffiti umelcov z celého Slovenska.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu