Žilinský kraj zasiahla od východu silná búrka, ktorá sa presúva ďalej na Žilinu. Vydané boli viaceré výstrahy


Foto: Žilinský kraj zasiahla od východu silná búrka, ktorá sa presúva ďalej na Žilinu. Vydané boli viaceré výstrahy Foto: imeteo.sk

Územie Žilinského kraja zasiahla dnes (22. augusta) obrovská búrka, ktorá mieri od východu na západ. Meteorológovia už vydali výstrahy prvého stupňa takmer pre všetky okresy a výstrahu druhého stupňa pre niektoré oblasti Liptova a Turca. 

V okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín je pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 - 30 mm za 30 minút a nárazmi vetra 18 - 23 m/s (65 - 85 km/h).

V okresoch Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok a Liptovský Mikuláš je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 - 50 mm za 30 minú a nárazmi vetra 20 - 30 m/s (70 - 110 km/h).

„Výrazné búrky hrozia na Slovensku až do večerných hodín. Zrážky s búrkami očakávame aj počas zajtrajšieho dňa, avšak by ich malo byť už o niečo menej,“ uvádza portál iMeteo.sk.


Hydrologické výstrahy varujúce pred výrazným vzostupom hladín vodných tokov vydal SHMÚ pre okresy Tvrdošín a Liptovský Mikuláš.

„Vzhľadom na spadnuté a očakávané prívalové zrážky pri búrkach sa predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ spresňujú meteorológovia.

Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu