Vojaci z 5. pluku sú pripravení, pomáhali už napríklad s diviakmi na Hájiku


Foto: Vojaci z 5. pluku sú pripravení, pomáhali už napríklad s diviakmi na Hájiku Foto: vojak.mil.sk

V rámci integrovaného záchranného systému môžu príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) pomáhať pri riešení mimoriadných udalostí. Od roku 2012 našťastie nebola potrebná pomoc ani prostriedky pre podobné situácie, mesto Žilina však napriek tomu už v minulosti využilo spoluprácu s OS SR. Hovorca mesta Pavol Čorba pre TASR uviedol, že išlo o prípad výskytu diviakov na sídlisku Hájik.

Prevažne reprezentatívne účely

Pozitívnou správou je, že vojenská sila nemusela byť za posledné obdobie využitá a spolupráca prebieha prevažne na reprezentatívnej úrovni. Ako uviedol pre TASR hovorca 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline Mário Pažický, elitní vojaci spolupracujú s mestom Žilina najčastejšie poskytnutím príslušníkov pluku pre dôstojný priebeh pietnych aktov, osláv, kladení vencov pri výročiach oslobodenia či víťazstva nad fašizmom. 5. pluk pomáha aj počas prijímania zahraničných návštev a stará sa o šírenie dobrého mena OS SR. To dosahuje pomocou vzdelávania a výchovy nasledujúcich generácií napríklad počas branných dní alebo dní pre deti.

“Pre domáci krízový manažment je 5. pluk špeciálneho určenia pripravený pomôcť samospráve v zmysle platnej legislatívy pri riešení mimoriadnych situácií obyvateľov mesta. Aktivity mesta Žilina nevynechávajú príslušníci pluku ani vo voľnom čase a snažia sa byť nápomocní. Za zmienku stojí pomoc pri eliminácii výskytu diviačej zveri ohrozujúcej obyvateľstvo miestneho sídliska Hájik a majetok jeho obyvateľov.” uzatvoril pre TASR hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu