Hladiny vodných tokov na Orave sa znížili, povodne hrozia už iba na západnom Slovensku


Foto: Hladiny vodných tokov na Orave sa znížili, povodne hrozia už iba na západnom Slovensku Foto: Ilustračné

Mesto Trstená v okrese Tvrdošín vyhlásilo v nedeľu 21. augusta 2022 tretí stupeň povodňovej aktivity. K vyhláseniu došlo potom, ako sa v dôsledku silného dažďa vylial z koryta Vlčí potok a zaplavil ulicu na sídlisku Západ. 

Na mieste boli zahájené záchranné práce v súčinnosti so záchrannými zložkami. Situácia na vodných tokoch v okolí Trstenej je po nedeľňajších výdatných dažďoch neustále monitorovaná vodohospodármi.

„V okolí Trstenej a Oravíc spadlo podľa dostupných informácií v krátkej dobe okolo 100 milimetrov zrážok. To malo za následok, že sa zdvihli hladiny prítokov do rieky Oravice. Tie však nie sú dimenzované na takú kapacitu. Priepusty popod hlavnú cestu v Trstenej i na bočných prítokoch sa upchali a došlo k lokálnej povodni,“ uviedol hlavný hatiar na vodnej stavbe Oravská priehrada Miloš Okál. 


Podľa jeho slov došlo k zníženiu vodných hladín ešte v nedeľu večer. Aktuálne vykonávajú čistenie zanesených priepustov a zabezpečovacie práce s technikou. Vodohospodári sú v stave monitorovania, aby s mechanizmami dokázali zasiahnuť tam, kde by mohlo dôjsť k vyliatiu tokov.

Intenzívne zrážky a búrky môžeme očakávať aj v priebehu pondelka 22. augusta, predovšetkým na celom západnom Slovensku. „Numerické modely počítajú s tým, že na západnom Slovensku spadne dnes ojedinele aj viac ako 100 mm zrážok, preto sa treba pripraviť na možné bleskové povodne, ktoré môžu páchať škody,“ uvádza portál imeteo.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu