FOTO: Hasičom sa podarilo požiar lesa nad Kysuckým Novým Mestom dostať úplne pod kontrolu až na druhý deň


FOTO: Hasičom sa podarilo požiar lesa nad Kysuckým Novým Mestom dostať úplne pod kontrolu až na druhý deň
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/DHZ Oškerda

Požiar na Kysuciach si vyžiadal dvojdňový zásah hasičov. Oheň na lúke v bezprostrednej blízkosti lesa v katastri mesta Kysucké Nové Mesto bol nahlásený v pondelok 15. augusta krátko pred 13.30 hod. 

Po príchode bolo zistené, že ide o požiar suchého porastu, ktorý sa rozšíril do mladého lesného porastu v ťažko dostupnom teréne v oblasti Javorníkov v lokalite Škorčie. Požiarom bola zasiahnutá plocha cca 200x200 m,“ uviedlo Krajské riaditeľstvo HaZZ v Žiline.

Na požiarisku zasahovali hasiči z Hasičskej stanice v Kysuckom Novom Meste a Žiline, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí Kysucký Lieskovec, Horný Vadičov, Krásno nad Kysucou, Oškerda a Kysucké Nové Mesto. Celkovo bolo na mieste 14 profesionálnych a 17 dobrovoľných hasičov s 13 kusmi hasičskej techniky.

Miesto, odkiaľ sa oheň šíril do okolia bolo lokalizované krátko po 15.30 hod. Hasenie sťažoval terén, ktorý bol pre techniku ťažko dostupný, preto bolo potrebné použiť dlhé hadicové vedenia. Náročné likvidačné práce prebiehali až do polnoci. Z požiariska tak ešte aj po tme vychádzali splodiny z hasenia, ktoré intoxikovali aj jedného z dobrovoľných hasičov.


Oheň sa rozhorel opäť na druhý deň v utorok 16. augusta krátko po 11.00 hod. „Požiarom bola zasiahnutá plocha cca 80x5 m, ktorý sa vplyvom vetra šíril ďalej do lesa,“ spresnilo KR HaZZ v Žiline. K profesionálom sa tentokrát pridalo 25 dobrovoľných hasičov zo zborov obcí Krásno nad Kysucou, Oškerda, Rudina, Povina, Dunajov, Snežnica a Kysucké Nové Mesto.

Po schladení pňov a koreňových systémov sa vytrvalý požiar podarilo zneškodniť aj vďaka požiarnym vakom, tzv. genfovakom. Na dosiaľ neznámej príčine vzniku požiaru, ktorý spôsobil škodu vo výške viac ako 20 tisíc eur, pracuje zisťovateľ. 

Za nás všetkých vám veľmi pekne ďakujem. Ďakujem, že sa Vám požiar podarilo zahasiť, že naďalej monitorujete situáciu a hlavne, že ste zabránili, aby oheň nepostupoval ďalej a už vôbec, aby nepostupoval smerom k mestu,“ vyjadril vďaku primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu