TIP NA VÝLET: Cyklotrasa lemujúca rieku Kysuca vás privedie až do objatia Čarovnej lúky v Oščadnici


Foto: TIP NA VÝLET: Cyklotrasa lemujúca rieku Kysuca vás privedie až do objatia Čarovnej lúky v Oščadnici
Galéria: 8 fotiek

Dovolenkové či prázdninové obdobie, ktoré si spájame s relaxom a výletmi počas slnkom zaliatych dní, sa pomaly blíži ku koncu. Pokiaľ však ešte máte chuť na spoznávanie nových miest v rámci nášho kraja, nemôžete vynechať ani unikátny projekt, ktorý rozkvitol v kysuckej obci Oščadnica asi 30 kilometrov od Žiliny. Je ním Čarovná lúka, ktorá svojou pestrosťou láka obdivovateľov z každého kúta Slovenska.

My sme za rajom plným kvetov vyrazili na dvoch kolesách. Kľukatá cesta a poctivé značenie pre cyklistov nás viedli zo Žiliny cez mestskú časť Vranie, Rudinku až do Kysuckého Nového Mesta, Kysuckého Lieskovca a obce Dunajov, odkiaľ sme do vytúženého cieľa pokračovali po nenáročnej cyklotrase, ktorá bola pre verejnosť sprístupnená v roku 2018.

Pripojenie sa na cyklotrasu v obci Dunajov.

Obojsmerná cyklotrasa vedie jazdcov takmer po celú dobu popri rieke Kysuca, ktorá nás spočiatku sprevádzala po pravoboku, no po prekonaní niekoľkých mostov sa jej poloha strieda zo strany na stranu.

Pri prechode magistrálou každého cykloturistu očarí zelenajúca sa príroda v okolí, rozľahlé lúky a košaté stromy, ktoré sa spájajú do mohutnej klenby. Tá počas tropického leta pôsobí ako obrovský slnečník, takže o krátkodobý úkryt pred ostrými lúčmi máte postarané.


Cyklotrasa neraz vedie aj pomedzi stromové aleje.

Pokiaľ nie ste jedným z tých, ktorí si pri štarte zapínajú časovač a na dojazd majú nastavený limit, po ceste sa niekoľkokrát môžete pristaviť pri informačných tabuliach. Tie turistov oboznamujú s okolitou faunou a flórou, ale aj s históriou a turistickými atrakciami okolitých miest a obcí.


Čosi viac o desiatkach osád na Kysuciach vám predstaví tabuľa stojaca vedľa námestíčka v jednom z najmladších miest Slovenska, Krásne nad Kysucou. (Cyklo)turistov na náročnejšie prechádzky do okolia láka napríklad osada U Šustkov s nádhernými výhľadmi do okolia, osada U Drozdov s historickým mostom, najvyššie položená osada Vyšné Vane či osada U Lastovicov, ktorá je podľa tabule zo všetkých najromantickejšou.

Zastávka v Krásne nad Kysucou vám predstaví okolité osady s hlbokou históriou.

Krásňanská cyklomagistrála si prichystala čosi aj pre záujemcov o históriu. Pristaviť sa môžete pri najväčšom kostole na Kysuciach či vo Vlastivednom múzeu, v ktorom nájdete aj jedinečnú repliku mamutej samice v životnej veľkosti. Pri pokračovaní na sever nemôžete prehliadnuť ani betónový bunker z 2. svetovej vojny, ktorý v minulosti strážil prístup do Krásna.

Cyklotrasa vás dovedie aj k bunkru z 2. svetovej vojny pri rieke Kysuca.

Pokiaľ sa vaše plány zhodujú s našimi, nezabudnite z cyklotrasy vybočiť do Oščadnice. Potom pri ceste váš zrak nepochybne upúta veľký nápis Čarovná lúka. Ide o projekt tímu z Garden centra - Záhradníci.sk, ktorý sa rozhodol trávnatú plochu s rozlohou takmer 8 000 m2 premeniť na raj plný kvetov. S prácami sa začalo ešte len tento rok, no už teraz stojí toto unikátne miesto za návštevu.

Pri príchode k lúke vás v najspodnejšej časti uvítajú pestrofarebné lúčne kvety, ktoré neskôr vystriedajú voňavé fialové zhluky levandule. V súčasnosti sú však dominantou sýtočervené lupene divokých makov, medzi ktorými je umelo vytvorených niekoľko miest na fotenie. Do svojho albumu si tak obdivovatelia môžu pridať snímky zo srdiečkovej lavičky či romantickej hojdačky v najvyššom bode lúky, a to s úplným rešpektom voči práci záhradníkov. 

Informačná tabuľa označujúca blízkosť Čarovnej lúky.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu