Za posledný týždeň odcudzili v okolí Žiliny 10 bicyklov, elektrobicyklov a kolobežiek, tempo krádeží stúpa


Foto: Za posledný týždeň odcudzili v okolí Žiliny 10 bicyklov, elektrobicyklov a kolobežiek, tempo krádeží stúpa
Galéria: 23 fotiek

Počas posledných mesiacov v okolí Žiliny výrazne stúpol počet krádeží bicyklov, elektrobicyklov a elektrických kolobežiek. Niektoré boli odcudzené z ulíc, iné z pivničných priestorov bytových domov či garáží pri rodinných domoch. Zlodeji sú navyše čoraz vynaliezavejší. V jednom z najnovších prípadov s použitím vysokého rebríka vyliezli na balkón, kde bol bicykel počas noci odložený.

Napriek tomu, že z augusta uplynulo len deväť dní, v Žilinskom kraji bolo ukradnutých minimálne 10 dvojkolesových vozidiel. Za posledný týždeň zmizli Žilinčanom tri bicykle (3., 4. a 6. augusta) a jedna elektrická kolobežka (3. augusta). Ďalšie dva bicykle boli odcudzené 4. augusta vo Varíne a 6. augusta v Turčianskych Tepliciach.


Zlodeji sa najčastejšie zameriavajú na drahšie bicykle, ktoré dokážu výhodnejšie predať. Nasvedčuje tomu aj rastúci počet odcudzených elektrobicyklov. V priebehu uplynulého týždňa boli ukradnuté minimálne štyri, konkrétne 3. augusta v Terchovej, 6. augusta v Martine a 7. augusta dva elektrické bicykle v Rajeckých Tepliciach.

Väčšinu z týchto vozidiel hľadajú ich majitelia pomocou facebookovej skupiny HAKA BIKE, ktorá bola založená práve na pomoc pri pátraní po odcudzených bicykloch. Podľa informácií z tejto skupiny a podnetov od poškodených osôb počas predošlého mesiaca zmizlo najmenej 17 dvojkolesových vozidiel, z toho 13 bicyklov, tri elektrobicykle a jeden elektrický skúter.


Frekvencia krádeží bola vyššia aj začiatkom júla, kedy bolo v priebehu prvého týždňa odcudzených až 8 takýchto vozidiel. Aktuálne tempo zlodejov opäť stúpa od konca predošlého mesiaca. Medzi 28. až 31. júlom došlo k ďalším šiestim krádežiam.

V Žilinskom kraji chýbajú bicykle, skútre a kolobežky majiteľom zo Žiliny, Lietavskej Lúčky, Lietavy, Varína, Vrútok, Martina, Ružomberka, Terchovej, Turčianskych Teplíc, Rajeckých Teplíc, Bytče a Dolného Kubína. Ďalšie bicykle boli odcudzené napríklad v blízkej Považskej Bystrici.

Momentálne nie je jasné, či za všetkými krádežami v okolí Žiliny stojí jeden zločinecký celok, alebo niekoľko samostatných zlodejov či skupín. Pre bližšie informácie o skutočnom počte krádeží a ďalších detailoch sme kontaktovali políciu.

Zoznam krádeží v mesiacoch júl a august 2022

1. júlaŽilina1x bicykel
2. júlaŽilina, Bytča2x bicykel
4. júlaŽilina, Lietavská Lúčka1x bicykel, 1x elektrický skúter
5 júlaDolný Kubín, Žilina2x bicykel
7. júlaŽilina1x bicykel
19. - 21. júlaŽilina1x bicykel
21. júlaRužomberok1x bicykel
23. júlaŽilina1x elektrobicykel
28. júlaRužomberok , Martin2x bicykel
29. júlaLietava, Bešeňová 1x bicykel, 2x elektrobicykel
31. júlaŽilina1x bicykel
3. augustaŽilina, Terchová1x bicykel, 1x elektrická kolobežka, 1x elektrobicykel
4. augustaŽilina, Varín2x bicykel
6. augustaMartin, Žilina, Turčianske Teplice1x elektrobicykel, 2x bicykel
7. augustaRajecké Teplice2x elektrobicykel




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu