Tento víkend budú opäť padať perzeidy. Toto sú TOP tri lokality v okolí Žiliny, odkiaľ sa dajú pozorovať


Foto: Tento víkend budú opäť padať perzeidy. Toto sú TOP tri lokality v okolí Žiliny, odkiaľ sa dajú pozorovať Foto: ilustračné

Perzeidy sú považované za najzaujímavejší meteorický jav. Známe sú svojimi ohnivými guľami, ktoré môžu na nočnej oblohe zotrvať ešte o niekoľko sekúnd dlhšie, než samotná stopa po meteore. Zo zeme ich teda môžeme pozorovať ako „padajúce hviezdy“. 

Podľa Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied bude padanie perzeidov u nás vyvrcholiť okolo 11. až 13. augusta. V tieto dni si pozorovatelia nočnej oblohy určite prídu na svoje. O zážitok ich môže pripraviť jedine svetelný smog, ktorý sa, pochopiteľne, vyskytuje aj okolí nášho krajského mesta.  

V tomto článku vám preto priblížime tri lokality v okolí Žiliny, kde je svetelné znečistenie minimálne a môžete vidieť nie len perzeidy, ale aj celé súhvezdia a dokonca aj Mliečnu dráhu. 

Žilina - Zástranie

Pre tých, ktorí hľadajú miesto bezprostredne v blízkosti Žiliny je ideálna lokalita v žilinskej mestskej časti Zástranie. Autom sa tam dá z centra mesta dostať približne za 10 minút. 

Prvý spot sa nachádza v záhradkárskej oblasti Adamov, neoficiálne nazývanej aj Na salaš. Pri autobusovej zastávke “Salaš” odbočíte doľava na asfaltovú cestu, ktorá vás privedie až k lúke. Žilinu budete mať za chrbtom a vy si môžete užívať pohľad na nebeské divadlo. 

Vyhľadávaná lokalita je aj pod vrchom Straník, nad kostolom Sedembolestnej Panny Márie v Zástraní. Obe miesta síce nie sú úplne izolované od svetelného smogu, na pozorovanie perzeidov to stačí. Výhodou však stále ostáva to, že je to len necelých 8 kilometrov od Žiliny. 

Gbeľany - Sedlo Žiarce


Druhou lokalitou je Sedlo Žiarce v Gbeľanoch. Miesto je vzdialené necelých 19 kilometrov od Žiliny a z centra mesta trvá cesta približne pol hodinu. Až k samotnému sedlu sa autom zrejme nedostanete, no môžete naň vyšľapať po žltej turistickej značke. Vedie k nemu kamenistá cesta, v okolí ktorej možno nájsť rovno niekoľko spotov. 

V tejto lokalite nie je takmer žiadne svetelné znečistenie. Na oblohe vidno okrem perzeidov aj tisíce najmenších hviezdičiek a dokonca aj Mliečnu dráhu, čo určite stojí za zážitok.

Pod sedlom je obrovská lúka, ktorá je priam ideálna na to, aby ste si so sebou na pozorovanie vzali aj deku a ľahli si na ňu. Takto sa z padajúcich perzeidov potešia nie len vaše oči, ale aj krčná chrbtica. 

Rajeckolesnianska dolina

Lokalitou s minimom svetelného smogu je aj dolina, ktorá sa tiahne chotárom obce Rajecká Lesná až pod hrebeň Lúčanskej Fatry. Trasa je o niečo dlhšia ako predchádzajúce dve, z centra Žiliny bude cesta autom trvať asi 40 minút.

Okolo chaty Žiar až za dedinu vedie asfaltová cesta lemovaná lesmi, medzi ktorými možno chvíľu budete hľadať „svoj kus neba“. Spolu s minimálnym pouličným osvetlením ich však určite oceníte pri pozorovaní perzeidov. 

Krásnych miest, odkiaľ sa dajú pozorovať hviezdy je v okolí Žiliny určite oveľa viac. Nájsť si môžete aj to svoje, s čím vám môže pomôcť interaktívna mapa svetelného znečistenia. Na nej môžete vidieť miesta s minimom svetelného smogu aj v blízkosti svojho mesta či obce.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu