Záhadná Slovak Police Force telefonicky presviedča ľudí, že niekto zneužil ich občiansky preukaz


Foto: Záhadná Slovak Police Force telefonicky presviedča ľudí, že niekto zneužil ich občiansky preukaz Foto: Ilustračné foto

Len niekoľko hodín po upozornení na falošné predvolania hlási polícia ďalší podvod, ktorý zneužíva meno Policajného zboru. Veľkému počtu ľudí na celom Slovensku v priebehu dnešného dňa volala neznáma osoba, ktorá sa vydávala za policajta a vyžadovala ich spoluprácu. Na nebezpečný podvod opäť upozornila stránka Policajného zboru Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.

„Dnes sme tu už mali jeden podvod v súvislosti s Europolom a políciou, ale ako vidíte, podvodníci nezaháľajú a naše meno chcú zneužiť opäť. V posledných hodinách od vás dostávame desiatky správ, v ktorých nám nahlasujete záhadné telefonáty od polície. NIE SÚ SKUTOČNÉ! Polícia s občanmi takýmto spôsobom v žiadnom prípade nekomunikuje,“ uviedla polícia.


Záhadné hovory prichádzajú z rôznych slovenských telefónnych čísel, hlas v telefóne však komunikuje v anglickom jazyku. Vo väčšine prípadov sa predstaví ako príslušník Slovak Police Force, pričom tvrdí, že občiansky preukaz obete bol použitý pri spáchaní trestného činu.


Podvodník sa následne začne svojmu cieľu vyhrážať zabavením všetkého majetku v priebehu 45 minút. Dôvodom má byť práve spáchaný zločin, za ktorý má byť osoba na druhej strane linky údajne zatknutá.

Polícia ponúka občanom v súvislosti s každým podobným telefonickým podvodom niekoľko rád. Najdôležitejšie je nepodľahnúť panike a čím skôr takýto hovor zrušiť. Ďalšia komunikácia s podvodníkmi zbytočne zvyšuje riziko, že sa stanete obeťou trestného činu.

„S podvodníkmi v žiadnom prípade ďalej nekomunikujte. Osobám na druhej strane neposkytujte žiadne osobné údaje. Zablokujte si volané telefónne číslo. Povedzte o tom svojim známym, nech sa nenechajú nachytať. Ak sa náhodou stanete obeťou trestného činu, ihneď kontaktujte políciu,“ upozorňuje Policajný zbor Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu