Letné horúčavy viedli k zákazu fajčenia či zakladania ohňa už aj v okresoch Žilina a Bytča


Foto: Letné horúčavy viedli k zákazu fajčenia či zakladania ohňa už aj v okresoch Žilina a Bytča Foto: Ilustračné foto

Horúce a suché letné dni s nedostatkom zrážok výrazne zvyšujú riziko vzniku požiarov na celom Slovensku. Žilinský a Nitriansky kraj však boli donedávna jediné, pre ktoré neplatil celoplošný zákaz zakladania ohňov najmä na lesných pozemkoch. Obyvatelia Žiliny a Bytče mohli narábať s otvoreným ohňom do piatku 5. augusta.


Pred víkendom však Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na územiach okresov Žilina a Bytča. Toto vyhlásenie je platné do odvolania a závisí na zmene klimatických podmienok.


V čase zvýšenej hrozby vzniku požiaru je zakázané zakladanie a manipulácia s otvoreným ohňom, fajčenie či odhadzovanie zapálených alebo tlejúcich predmetov. Samozrejmosťou je aj zákaz vypaľovania rôznych porastov, tráv, bylín a drevín.

Zákon v tomto čase taktiež nedovoľuje „spaľovať horľavé látky na pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.“ Porušenie týchto zákazov môže byť potrestané.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu