Pri odbere vzorky z prostaty využíva nemocnica v Martine unikátnu metódu, ktorá zlepšuje diagnostiku rakoviny


Foto: Pri odbere vzorky z prostaty využíva nemocnica v Martine unikátnu metódu, ktorá zlepšuje diagnostiku rakoviny Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Urológovia Univerzitnej nemocnice v Martine využívajú ako prví na Slovensku tzv. transperineálnu metódu biopsie prostaty, ktorá je v urológii relatívne novou. Na rozdiel od bežnej metódy, pri ktorej ihla prechádza do prostaty cez konečník, sa vzorka odhaľujúca rakovinu odoberá ihlou cez kožu.

Významným benefitom je okrem zníženia rizika infekcie najmä miera záchytu rakoviny. „Fúzna biopsia nám poskytuje ďaleko presnejšie informácie. Vidíme ložisko, do ktorého ihlu smeruje, takže biopsiu nerobíme „naslepo“,“ vysvetľuje MUDr. Ján Švihra, PhD. z Urologickej kliniky UNM.

Na fúznu biopsiu sa využíva špeciálny softvér vyvinutý vo Francúzsku. „Presne si pamätá miesto vpichu do prostaty. Obraz vie následne zrekonštruovať a v prípade opakovanej biopsie určiť presné miesto, z ktorého je potrebné zobrať vzorku. Prípadne sa opakovaniu vyhnúť a odobrať vzorku z úplne iného miesta,“ vysvetlil výhody softvéru urológ Ján Švihra.

Podľa Švihru počet prípadov rakoviny na Slovensku neustále pribúda. Dôvodom je okrem zlepšenia diagnostických postupov aj starnúca populácia. Hlavným rizikovým faktorom tohto onkologického ochorenia je totiž vek, preto by mal preventívnu prehliadku absolvovať každý muž najneskôr po 50-tke. Keďže rakovina prostaty je dnes liečiteľným ochorením, aj v tomto prípade platí - čím skôr, tým lepšie.


Tým, že sa snažíme robiť medzi mužmi osvetu, na preventívne prehliadky ich prichádza viac, ako tomu bolo v minulosti,” spresnil Švihra. Napriek tomu je číslo pacientov stále alarmujúco nízke. Podľa Slovenskej urologickej spoločnosti absolvuje v našej krajine prehliadku len 14 % mužov.

Pacienti majú podľa urológa Švihru strach najmä z vyšetrenia cez konečník, ktoré však v skutočnosti trvá len pár sekúnd. Prekonanie strachu tak môže pomôcť k odhaleniu ochorenia v začiatočnom štádiu.

Podstúpil som aj starú metódu, vtedy mi nič nenašli. Keďže som mal opäť zvýšenú hodnotu onkomarkerov v krvi, lekári mi navrhli, či by som súhlasil, aby ma operovali novou metódou. Všetko mi vysvetlili, takže som si vedel predstaviť, čo ma čaká,“ uviedol pred biopsiou jeden z pacientov.

Výsledky zásahov s fúznou biopsiou prezentoval urológ Švihra aj na Onko-urologickom sympóziu a na novú metódu začal školiť ďalších lekárov po Slovensku. Posun nastáva aj v oblasti liečby. Urologická klinika UNM totiž získala grant Ministerstva zdravotníctva, vďaka ktorému sa aktuálne skúma podanie lokálnej liečby priamo do postihnutého miesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu