Na nočnej oblohe zažiaril nový svetelný reťazec, spoločnosť SpaceX vypustila do vesmíru ďalších 53 satelitov


Foto: Na nočnej oblohe zažiaril nový svetelný reťazec, spoločnosť SpaceX vypustila do vesmíru ďalších 53 satelitov Foto: Ilustračné/pixabay.com

V nedeľu 17. júla 2022 o 10:20 hod. miestneho času (16:20 hod. nášho času) odštartovala vo vesmírnom stredisku John Fitzgerald Kennedy na Floride ďalšia úspešná misia. Spoločnosť SpaceX patriaca známemu podnikateľovi Elonovi Muskovi vypustila na obežnú dráhu Zeme 53 komunikačných satelitov. 

Očakáva sa, že tohtoročný príspevok vesmírnych jednotiek stúpne na rekordné číslo, pričom v súčasnosti sa počet satelitov Starlink obiehajúcich okolo Zeme odhaduje na viac ako 2 500. Projekt je naplánovaný až do roku 2027, kedy by sa počet družíc mal zastaviť na čísle 12 tisíc.

Zástupy desiatok satelitných jednotiek môžete pozorovať aj voľným okom na nočnej oblohe. Aktuálnu polohu satelitov je možné sledovať na stránke findstarlink.com, podľa ktorej viete zistiť, kedy budú jednotky prelietať vo vašej blízkosti. Keďže satelity obehnú Zem zhruba za 90 minút, môžete ich zahliadnuť aj opakovane. 

Aj napriek tomu, že pre laických pozorovateľov ide o zaujímavý nočný úkaz, astronómovia aj astrografi majú na satelity Starlink rozdielny názor. Cieľom družíc spoločnosti SpaceX je zabezpečenie internetu po celom svete, no profesionálnym pozorovateľom nočnej scenérie sťažujú prístup k menej zreteľným úkazom, ktoré prekrýva odrazové svetlo zo satelitných konštelácií.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu