V Žiline a na Liptove osadili prvé kamene zmiznutých Stolpersteine, ktoré majú pripomínať obete fašizmu


Foto: V Žiline a na Liptove osadili prvé kamene zmiznutých Stolpersteine, ktoré majú pripomínať obete fašizmu
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Nová synagóga Žilina

V Žiline osadili prvé dva „kamene na zakopnutie“, ktoré nám majú pripomínať obete fašizmu. Verejnosť ich môže nájsť pred domom na Mariánskom námestí 4.

Do dlažby na námestí ich osobne osadil nemecký umelec Gunter Demnig, ktorý je zároveň aj autorom projektu Stolpersteine. Na zručnosti jeho práce so zbíjačkou i cementom bolo vidieť, že ich pred domami zmiznutých obetí holokaustu osadil už takmer 100-tisíc.

Prvé dva pamätné kamene v Žiline nesú mená Idy a Izidora Hornovcov, ktorí v spomínanom dome žili, kým ich nacisti nedeportovali a neskôr nezavraždili v koncentračnom tábore. Do svojho domu sa už nikdy nevrátili a dva mosadzné kamene umiestnené pred ním sú jedinou pripomienkou ich života.


Slávnostneho osádzania pamätných kameňov Stolpersteine sa zúčastnil aj ich syn, etnológ Peter Sallner. „Z nahrávky sa prihovoril aj jeho brat zo Švajčiarska, ktorý až v dospelosti zistil, že Sallnerovci sú jeho náhradní rodičia. V skutočnosti bol synom zavraždených Hornovcov, keď zomreli, nemal ani rok,“ uvádza na sociálnej sieti Nová synagóga Žilina.

Gunter Demnig v sobotu 16. júla navštívil aj Liptovský Mikuláš, kde pred jednou z budov na Námestí osloboditeľov nainštaloval Kameň zmiznutých na pamiatku Ľudovíta Sándora. Aj jeho v roku 1945 fašisti deportovali a zavraždili. Ide o prvý spomienkový kameň osadený v Liptovskom Mikuláši.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu