Z Osláv zvrchovanosti na Kysuciach sa odhlásili účinkujúci aj Žilinská župa, dôvodom je účasť politických strán


Foto: Z Osláv zvrchovanosti na Kysuciach sa odhlásili účinkujúci aj Žilinská župa, dôvodom je účasť politických strán Foto: ŽSK

Tradičné podujatie Oslavy zvrchovanosti Slovenskej republiky, ktoré sa každoročne koná v obci Stará Bystrica (okres Čadca), tento rok čelí problémom. Svoju účasť v programe odvolala skupina Peter Bič Projekt aj profesionálne umelecké zoskupenie SĽUK. Od 18. ročníka osláv zvrchovanosti sa dištancoval aj Žilinský samosprávny kraj. Dôvodom je spájanie akcie s politickou stranou, čo odmietajú viacerí účastníci a hostia.

Podujatie Oslava zvrchovanosti Slovenska sa pravidelne koná na Kysuciach v Starej Bystrici. Obec však podľa slov Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou.

Na medializovanom plagáte v sekcii mediálnych partnerov sa totiž objavila podpora z politickej strany Smer-SD a v programe udalosti je aj diskusia politikov Ľuboša Blahu (poslanec NR SR za Smer-SD) a Györgyho Gyimesiho (poslanec NR SR za OĽaNO) na tému „Čo dnes spája slovenskú a maďarskú politiku?“ a taktiež diskusia politológov Eduarda Chmelára a Romana Michelku.

„Takéto spájanie našej organizácie s politickou stranou je hrubým porušením uvedeného článku zmluvy, pričom o tomto konaní obce sme nemali žiadnu vedomosť a dozvedeli sme sa to až 10. 7. 2022. Z tohto dôvodu sa SĽUK predmetného podujatia nezúčastní,“ tvrdí SĽUK vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti.


Participáciu odmietla aj županka Erika Jurinová a kapela Peter Bič Projekt
Na vzniknutú situáciu zareagovala aj županka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. V jej vyjadrení hovorí, že Žilinský samosprávny kraj sa dištancuje od podpory politických aktivít a nebude sa na nich podieľať. „Zneužitie osláv Dňa zvrchovanosti v Starej Bystrici stranou Smer-SD je hrubým porušením tohto pravidla, znevážením podujatia aj jeho účastníkov. Toto neetické konanie strany Smer-SD musím jednoznačne odmietnuť,“ dodáva na sociálnej sieti Jurinová.

Na plagáte figuruje medzi podporovateľmi logo Žilinského samosprávneho kraja pravdepodobne preto, že obec získala dotáciu v maximálnej možnej výške 3-tisíc eur.  Stará Bystrica má financie z regionálnej grantovej schémy pre región Kysuce.

Kapela Peter Bič Projekt svoju účasť na podujatí zrušila z toho istého dôvodu. „Keďže nás o charaktere podujatia z neznámych dôvodov organizátor neinformoval a dozvedeli sme sa o ňom až z vašich správ a po zhliadnutí plagátu, rozhodli sme sa, samozrejme, našu účasť zrušiť,“ uverejnili na sociálnej sieti s tým, že hrajú s láskou pre ich fanúšikov, nie pre politikov, a tak to podľa nich aj zostane.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu