Krajana z Horného Hričova, významného profesora Ivana Hričovského, slávnostne ocenili na Bratislavskom hrade


Foto: Krajana z Horného Hričova, významného profesora Ivana Hričovského, slávnostne ocenili na Bratislavskom hrade Foto: Facebook/ŽSK

Medzi laureátmi ceny nadácie Pro Patria 2022 stál aj rodák z Horného Hričova, Dr. h. c., prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. Druhý ročník ocenení významných osobností, ktoré sa zaslúžili svojím celoživotným prínosom o obohatenie slovenského národného života, prebiehalo za zvuku fujary a spevu Štefana Suchého 1. júla 2022 na Bratislavskom hrade.

Meno profesora Hričovského môžu okrem odborných publikácií viacerí poznať i z časopisov alebo televíznych relácií, kde vášnivým ovocinárom a záhradkárom odovzdáva svoje rozsiahle vedomosti. „Pri každej profesii by sme mali mať tri vlastnosti: vedieť to, čo robím; chcieť to, čo robím a mať ľudské srdce. Ja všetky tieto tri vlastnosti v sebe spájam, preto to robím tak rád a odovzdávam skúsenosti druhým ľuďom,” uviedol profesor Hričovský.

Pro Patria chce svojou iniciatívou rozprúdiť národnú energiu, ktorá okrem iného stojí aj na pilieroch odbornej schopnosti občanov. Medzi viacerými významnými osobnosťami kultúrneho a spoločenského života, ktoré prišli zablahoželať výhercom, sa objavil aj bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.


Medailón prof. Ivana Hričovského:

Ivan Hričovský je významný pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva a vychoval ďalších odborníkov. Po vyštudovaní Vysokej školy záhradníckej v Lednici na Morave pôsobil v ovocinárskom výskume na Šľachtiteľskej stanici v Rajeckých Tepliciach. Neskôr jeho kroky smerovali do Výskumného ústavu v Piešťanoch či v Bojniciach. Bol tiež dlhoročným predsedom Slovenského zväzu záhradkárov a v súčasnosti je čestným predsedom republikového výboru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu