Do troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského kraja pribudnú nové medicínske zariadenia


Foto: Do troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského kraja pribudnú nové medicínske zariadenia Foto: ilustračné/pixabay.com

Žilinský samosprávny kraj finančne podporí nákup prístrojov a zariadení do nemocníc v celkovej výške 455 000 eur. „Našou snahou je správne investovať do rekonštrukcií a prístrojového vybavenia v rámci všetkých našich nemocníc, a to tak aby zmeny pocítili v prvom rade pacienti,“ uviedla županka Erika Jurinová. Nové zariadenia budú zakúpené do troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.

Jednou z nich je Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci, ktorá má zo všetkých župných nemocníc najvyšší počet lôžok a zároveň aj najväčšiu spádovú oblasť. „Pre niektoré odborné činnosti plní funkciu nadregionálneho významu, a aj z tohto dôvodu považujem za veľmi dôležité neustále modernizovať prístrojové vybavenie a poskytnúť zdravotníckemu personálu aj pacientom špičkové vybavenie,“ uviedla Jurinová. Pôvodný nefunkčný anestéziologický prístroj nahradia novým a pribudne aj videolaryngoskop pre potreby oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny.

Do Liptovskej nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši poputuje finančný príspevok 240 000 eur na zakúpenie prístroja magnetickej rezonancie, ktorým nemocnica v súčasnosti nedisponuje. „Financovanie bude zabezpečené formou splátok, pričom prvá akontačná splátka je 240 000 eur,“ podotkla Jurinová.

Z rozpočtu ŽSK na rok 2022 smerujú financie aj pre Dolnooravskú nemocnicu s poliklinikou v Dolnom Kubíne, ktorá sa v roku 2021 v hodnotení zdravotníckych zariadení inštitútom INEKO 5. stala najlepšou všeobecnou nemocnicou na Slovensku. Župa na žiadosť nemocnice zakúpi laparoskop v celkovej sume 150 000 eur. „Približne 80% chirurgických operácii dutiny brušnej sa robí práve laparoskopicky a to je dôvod prečo nemocnica žiadala o príspevok na jeho zakúpenie,“ tvrdí Pekarčíková.

Finančné prostriedky poslúžia aj na stavebnú investíciu vo výške 100 000 eur na stavebné úpravy strechy administratívnej budovy Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu