Takto skončilo hlasovanie, ktorým verejnosť rozhodovala o prerozdelení 120-tisíc eur na komunitné projekty ŽSK


Foto: Takto skončilo hlasovanie, ktorým verejnosť rozhodovala o prerozdelení 120-tisíc eur na komunitné projekty ŽSK Foto: www.apsida.sk

Do 5. júla 2022 mohla verejnosť v internetovom hlasovaní rozhodnúť o podpore konkrétnych projektov, ktoré Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zafinancuje z programu Participatívnych dotácií na zlepšenie života a verejného priestoru sumou 120-tisíc eur.

Verejnosť mala na výber takmer 50 projektov z 11 okresov v kraji. Každý obyvateľ kraja si mohol vybrať minimálne tri, ktoré chcel svojim hlasom podporiť, pričom jedna osoba mohla hlasovať len jedenkrát. 

Žiadosť o poskytnutie dotácie mohli podávať obce na území ŽSK, neziskové organizácie, občianske združenia, nadácie i podnikatelia. Každá z nich navrhla konkrétny projekt, na ktorý by boli financie použité. 

V tejto chvíli je verejné internetové hlasovanie už ukončené. Najviac hlasov získal projekt obnovy vstupu do areálu farského kostola sv. Mikuláša v Kláštore pod Znievom, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Vo verejnom hlasovaní získal 1191 hlasov a ako jediný z prihlásených projektov prekonal počtom hlasov tisícku. 


Druhým projektom s najvyšším počtom hlasov bol Výmena mostíkov na Ferrate HZS v Martinských holiach, ktorý podporilo 991 ľudí. Len o necelých 30 hlasov menej mal projekt revitalizácie oddychovej zóny na hrade Blatnica.

Ani ostatné projekty zapojené do programu Participatívnych dotácií však neodídu s prázdnymi rukami. Ako uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, z celkového objemu finančných prostriedkov sa 40 percent rozdelí rovným dielom. Úspešný uchádzač tak získa grant vo výške od 1000 do 4000 eur.

Kompletné výsledky hlasovania nájdete na tomto odkaze. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu