Zlaté časy budatínske: Návštevníkov čakajú zážitkové prehliadky, divadlo Feder Teáter aj kapela Korben Dallas


Foto: Zlaté časy budatínske: Návštevníkov čakajú zážitkové prehliadky, divadlo Feder Teáter aj kapela Korben Dallas Foto: Považské múzeum Žilina

Letná sezóna v Považskom múzeu začne jedným z najveľkolepejších podujatí   na Budatínskom hrade. V utorok 5. júla 2022 zažijú jeho návštevníci atmosféru ako vystrihnutú z čias posledného majiteľa, grófa Gejzu Čákiho. Podujatie “Zlaté časy budatínske” sa bude niesť v duchu 80. výročia založenia Považského múzea.

Múzeum bolo oficiálne otvorené 7. júla 1942 na slávnostnom zasadnutí zastupiteľského zboru mesta Žilina a sídlilo na žilinskej radnici. Zlaté časy budatínske sme zámerne naplánovali na štátny sviatok, pretože veríme, že ľudia radi strávia voľný deň v príjemnom prostredí, kde ich počas celého dňa čakajú zaujímavé aktivity,“ vysvetlil riaditeľ Považského múzea Michal Jurecký.   

Obdobiu, keď vzniklo múzeum, sú prispôsobené aj zážitkové prehliadky v hrade, ktoré priblížia vojnové roky v rodine Gejzu Čákiho. Prednášky archeologičky a dokumentaristky sa budú konať vo východnom paláci, ďalší odborní pracovníci budú prezentovať svoju činnosť priamo v parku.

Tam svoje diela predstavia aj remeselníci a výtvarníci pod vedením konzervátorky skla a keramiky Považského múzea. Počas celého dňa budú v areáli Budatínskeho parku prebiehať aj divadelné predstavenia v podaní zoskupenia RAZCA a divadla Féder Teáter.


Hlavný program na pódiu začne o 13.30 módnou prehliadkou dobových kostýmov a pokračovať bude školou tanca v podaní Klubu milovníkov argentínskeho tanga. O 15.00 vystúpi skupina V 8 band a o hodinu neskôr podujatie spríjemní Funny Fellows a Csongor Kassai. Vrcholom programu bude koncert skupiny Korben Dallas o 18.00,“ pozýva kultúrna manažérka Petra Labantová. 

Parkovisko pred areálom hradu bude v čase podujatia pre verejnosť uzatvorené, parkovať však bude možné na dočasnom parkovisku na ulici Dolná v Budatíne.

Program:

  • 10:00 - Muzeálne mestečko
  • 11:00 - divadlo Feder Teáter - O príšerne krásnej princeznej
  • 13:30 - otvorenie hlavného programu na pódiu 
  • 13:45 - Prvorepubliková móda
  • 14:15 - Klub milovníkov argentínskeho tanga
  • 14:30 - divadlo Feder Teáter - Zlatý hrdina
  • 15:00 - V 8 band
  • 16:00 - Funny Fellows a Csongor Kassai
  • 18:00 - Korben Dallas

Miesto: Budatínsky park
Dátum: 05.07.2022 - 10:00    20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu