Deň rodiny v Špeciálnej základnej škole Jána Vojtaššáka v Žiline priblížil problémy detí so špecifickými potrebami


Foto: Deň rodiny v Špeciálnej základnej škole Jána Vojtaššáka v Žiline priblížil problémy detí so špecifickými potrebami Foto: Špeciálna základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka 13

Špeciálna základná škola s materskou školou Jána Vojtaššáka 13 v Žiline usporiadala 15. júna 2022 komunitné podujatie Deň rodiny. Tento deň spojil samosprávu a organizácie, ktoré pomáhajú rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením.

Problémy ľudí so špecifickými potrebami citlivo vnímajú aj poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí hľadajú ich riešenia na lokálnej úrovni. Mnohé riešenia si však vyžadujú spoluprácu viacerých inštitúcií, čo za základ považuje aj riaditeľka školy PaedDr. Júlia Mankovičová.

Škola je špecializovaným centrom podpory detí s mentálnym postihnutím, s autizmom. V rámci Dňa rodiny bol pre rodičov detí so špecifickými potrebami pripravený program, na ktorom sa dozvedeli cenné informácie z oblasti ošetrovateľstva či starostlivosti o svoje deti a ich pochopenie. 

Poradenstvo v sociálnej oblasti rodinám poskytla Agentúra osobnej asistencie Organizácie muskulárnych dystrofikov, Asociácia Nepočujúcich Slovenska a Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením. Na konci dňa si spolu s fyzioterapeutom ukázali, ako správne s deťmi cvičiť tak, aby mali zdravý chrbát.  

Špeciálnej škole sa rozhodli pomôcť aj mnohí dobrovoľníci. Ich ochota, ľudskosť i obyčajné prejavy láskavosti nás môžu iba utvrdiť v tom, že im osudy zdravotne znevýhodnených detí nie sú ľahostajné. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu