FOTO: Začiatkom júna sa na kurze paličkovanej čipky v Oščadnici stretli ženy z celého Slovenska


FOTO: Začiatkom júna sa na kurze paličkovanej čipky v Oščadnici stretli ženy z celého Slovenska
Galéria: 9 fotiek
Foto: Katarína Búranová

V Oščadnici sa začiatkom júna uskutočnil šiesty ročník kurzu Tvorivosť a zručnosť v paličkovanej čipke. Túto celoslovenskú akciu zorganizovalo Krajské kultúrne stredisko v Žiline spolu s Klubom paličkovanej čipky Gracia. Finančne kurz podporil Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.

Na kurz, ktorý trval od 3. do 6. júna pricestovalo 44 zručných čipkárok z celej republiky. V priebehu štyroch dní sa ženy zúčastnili štyroch workshopov vedených lektorkami Katarínou Búranovou, Emília Ondíkovou, Jarmilou Rybánskou a Lýdiou Pekaríkovou. Súčasťou programu podujatia bola aj výstava prác členov žilinského Klubu paličkovanej čipky Gracia s názvom Čipkované radosti - Snívanie.

„Každá z nás, lektoriek, si pripravila tému tak, aby čipkárky mohli využiť svoje znalosti a zručnosť v paličkovanej čipke, zakomponovať regionálnu čipku do návrhov, porozmýšľať o farebných kombináciách a použiť rôzne materiály. Nakoľko nie každá čipkárka si dokáže pripraviť svoj vlastný návrh, lektorky pripravili svoje predlohy aj hotové práce, aby tým inšpirovali účastníčky kurzu a boli nápomocne pri realizovaní návrhov,“ uviedla Katarína Búranová.

Kurz mal pôvodne trvať len tri dni, nakoniec bol však kvôli náročnosti workshopov predĺžený, aby mali aj menej skúsené čipkárky čas na dokončenie svojej tvorby. Témy workshopov boli Regionálna čipka v šperku, Tylová práca s čipkou a jej aplikácia do rôznych motívov, Paličkujeme šperk drôtom s použitím rôznych materiálov a Kvetinové kompozície, hra tvarov, materiálu a farby.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu