V dôsledku intenzívnych dažďov zaplavilo viaceré ulice v Žiline, na niektorých miestach uviazli osobné autá


Foto: V dôsledku intenzívnych dažďov zaplavilo viaceré ulice v Žiline, na niektorých miestach uviazli osobné autá
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/ Dopravný servis - okres Žilina

Slovensko vo štvrtok 9. júna zasiahol už od rána intenzívny dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu pred búrkami, pre okresy južného Slovenska platí aj výstraha 2. stupňa pred prívalovými povodňami. 

„Takýto intenzívny dážď často predpovedá mnohonásobný nárast výjazdov hasičov. Hasiči evidujú prípady, kedy v súvislosti so silným prívalovým dažďom stúpla ich výjazdová činnosť o viac ako 300 percent,” uvádza Hasičský a Záchranný Zbor. 

Podobné dažde obvykle spôsobujú zaplavenie podjazdov a podchodov a spôsobujú tak dopravné komplikácie. Členovia facebookových skupín žilinského dopravného servisu upozorňovali na zvýšenú hladinu vody aj na cestnej komunikácii v mestskej časti Žilina - Bytčica a v obci Lietavská Lúčka.


V priemyselnej časti Žiliny, na ulici Kamenná, uviazlo osobné auto značky Volkswagen, pre ktoré musela podľa svedkov prísť odťahová služba. Podobná situácia nastala aj v podjazde diaľničného privádzača na sídlisku Solinky, kde pre vysokú hladinu vody nemohli prechádzať vozidlá na hlavnej trase Prievidza - Žilina.

Hasičský a záchranný zbor v takýchto prípadoch odporúča občanom, aby sa vyhli parkovaniu vozidiel na miestach, kde hrozí ich zaplavenie. Očakávať totiž môžeme aj zvýšenie hladiny malých vodných tokov a hroziace prívalové povodne.

„Skúsenejší šoféri však radia, ako sa v krajnej situácií pohybovať autom v čase prívalových dažďov: „Keď chcete brodiť, tak udržujte stále jednu rýchlosť. Vytvoríte tým tlakovú vlnu a vodu potlačíte pred sebou,” radí jeden z nich.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu