Program na leto v Kysuckom múzeu: Pálenie vojany, súťaž v kosení trávy i lekcia stolovania


Foto: Program na leto v Kysuckom múzeu: Pálenie vojany, súťaž v kosení trávy i lekcia stolovania Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Kysucké múzeum si na nadchádzajúce leto pripravidlo pre návštevníkov opäť množstvo zaujímavých aktivít či expozícií. Pri príležitosti Dňa detí zažiju tí najmenší už túto nedeľu popoludnie plné hier, ktoré si prichystalo Kysucké múzeum v spolupráci s Lesmi SR v skanzene vo Vychylovke.

Každú nedeľu v mesiaci jún môžete s Kysuckým múzeom zažiť iné a jedinečné podujatie. Všetky však spája jedno - láska k tradičnej ľudovej a remeselnej kultúre. Na nedeľu 12. júna je pripravené podujatie Kováčska nedeľa, kedy sa návštevníci môžu na vlastné oči presvedčiť, že kováčska tradícia ešte nevymrela.

O týždeň, 19. júna bude prebiehať celoslovenská súťaž v kosení trávy pod názovom „Na kysuckých lúkach“. Počas celého dňa sa o dobrú náladu postarajú domáci folkloristi z Novej Bystrice. Návštevníci si budú môcť pozrieť tradičné nástroje na kosenie, ukážky brúsenia a kutia kosy, kosenia kosákmi a hrabania.

Poslednú sobotu v mesiaci nebude chýbať ani pálenie jánskych ohňov, krojovaný sprievod k vojane a folklórne vystúpenie zamerané na zvyky a tradície viažúce sa k letnému slnovratu. Nedeľa 26. júna bude patriť bylinkárom, ktorí radi pomôžu dobrou radou pri poznávaní a určovaní liečivých bylín a ich využití pri príprave jedál i v ľudovom liečiteľstve.


Expozície v Kysuckom múzeu 

Kaštieľ Radoľa ponúkne okrem stálych expozícií i novú výstavu s názvom “Krehká krása”, na ktorej sa návštevníci dozvedia, čo je porcelán, kto ho objavil a ako sa začala jeho výroba. Exozícia bude pozostávať najmä z čajových súprav a jedálenských servisov. Pre školákov bude pripravená aj zaujímavá lekcia - naučia sa pravidlá etikety stolovania v minulosti.

Počas celého mesiaca môžu návštevníci na výstave Záhadný svet mušlí obdivovať ulity a lastúry mäkkýšov tropických morí a oceánov, súčasťou ktorej je aj takmer polmetrová mušľa. 


V priestoroch čadčanského múzea budú prebiehať tri zaujímavé výstavy. Prvá s názvom “Ornament” je zameraná na pestrosť ornamentálnej výzdoby na Kysuciach.   Druhá zaujímavá výstava s názvom ,,Na ľudovú nôtu“ priblíži slovenskú kultúru dnešnej generácií. Banerová výstava Zem, miesto pre život – Noční lovci – sovy priblíži ich zvláštny spôsob života prostredníctvom dokumentárneho filmu.  

Vo Vlastivednom múzeu v Krásne nad Kysucou pre návštevníkov počas júna zostáva výstava pri príležitosti 150. rokov Košicko-bohumínskej železnice. Súčasťou expozície je maketa elektrických vláčikov, ktorej autorom je Miroslav Polák z Čadce. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu