Obraz ukradnutý z Liptovskej galérie sa po 17 rokoch záhadne vrátil, vystavia ho v Dome Jana Hálu vo Važci


Foto: Obraz ukradnutý z Liptovskej galérie sa po 17 rokoch záhadne vrátil, vystavia ho v Dome Jana Hálu vo Važci Foto: www.galerialm.sk

Obraz “Chalupa ve Škvořeticích v Blatné” z roku 1914 od maliara Jana Hálu vystavia v nedeľu 5. júna v jeho dome vo Važci.

Dielo bolo dlhých 17 rokov odcudzené. Zmizlo spolu s 29 ďalšími v noci z 5. mája na 6. mája 2005 z Domu Jana Hálu, vysunutej expozície Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa, kde malo byť vystavené počas letnej turistickej sezóny. Za zvláštnych okolností sa objavilo v januári tohto roka. 

„Ihneď spustené vyšetrovanie bolo doteraz neúspešné. Nepodarilo sa vypátrať identitu páchateľov a okrem tohto jediného diela neboli ostatné zatiaľ nájdené,” informovala PR manažérka Liptovskej galérie Katarína Jurkovičová. Jedna z najväčších krádeží obrazov na Slovensku tak zostáva aj po 17 rokoch stále neobjasnená.


Začiatkom roka 2022 však obraz “Chalupa ve Škvořeticích v Blatné” priniesla neznáma osoba späť do galérie. Po vykonaní štandardných úkonov a preskúmaní zo strany polície bolo v apríli dielo vrátené vlastníkovi obrazu, teda Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Od utorka 7. júna ho vystavia v stálej expozícii Portrét, krajina, žáner. 

„Olejomaľbu s rozmermi 39 cm x 30 cm pôvodne zakúpila Oblastná galéria P. M. Bohúňa v roku 1964 za sumu 2500 korún československých. Po krádeži ju ohodnotili na 150-tisíc slovenských korún. V súčasnosti bola ocenená historičkou umenia Evou Ľuptákovou na 30-tisíc eur,” priblížila Jurkovičová.

Pôvodom český maliar slovenskej výtvarnej moderny Jan Hála prežil väčšinu života v rázovitej obci Važec lemovanej Vysokými Tatrami. Obraz komorného formátu je spodobením námetu z prostredia dedinského života, ktorý maliarovi učaroval. Prvá výstava znovuobjaveného diela preto bude po 17 rokoch práve v Dome Jana Hála vo Važci. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu