Žilinská automobilka Kia Slovakia vyrobí 63 áut za hodinu: Čo všetko musí zabezpečiť logistické centrum Hyundai Glovis?


Foto: Žilinská automobilka Kia Slovakia vyrobí 63 áut za hodinu: Čo všetko musí zabezpečiť logistické centrum Hyundai Glovis?
Galéria: 28 fotiek

Rastúci dopyt po automobiloch, špecifické požiadavky zákazníkov ale aj pribúdajúce nároky na kvalitu a bezpečnosť. To všetko vplýva na proces výroby v automobilových závodoch. Vyrobiť jedno osobné auto dnes znamená zabezpečiť presný a najmä plynulý chod viacerých firiem, počnúc výrobou každého z dielov cez následnú prepravu a prípravu až po zaradenie do procesu montáže v presne danom čase.

Ľudia často ani netušia, čo stojí za týmto náročným procesom a čo všetko sa vlastne skrýva za bránami automobilky. Pokiaľ vás táto téma zaujíma, v nasledujúcich riadkoch sa môžete dozvedieť, ako funguje celá logistika a príprava komponentov v žilinskom výrobnom závode.

Vzhľadom na to, že z výrobnej linky schádza jeden hotový automobil za menej než minútu, musí byť celý logistický proces úplne dokonalý a nič nesmie zlyhať či chýbať. To, aby sa v závode jednotlivé časti dostali vždy tam, kde ich budú operátori práve montovať, zabezpečuje spoločnosť Glovis Slovakia. Viac o celom tomto náročnom procese nám priblíži manažér oddelenia konsolidačného strediska Július Cíba.

Skúste nám popísať, čo je vašou hlavnou činnosťou v rámci závodu Kia Slovakia
Glovis zabezpečuje najmä vnútropodnikovú logistiku, teda príjem a vykládku kontajnerov s výrobnými dielmi, kontrolu kvality dielov, prepravu dielcov medzi halami (montáž, zvarovňa, lakovňa, motoráreň 1 a 2), ich prebaľovanie do určených zásobovacích jednotiek a samotné zásobovanie liniek. Automobilka nám vždy dodáva presné špecifikácie plánovanej produkcie a my na základe týchto informácií pripravujeme každú zo súčiastok tak, aby bola privezená na správne miesto na výrobnej linke v správny čas.

Galéria: 28 fotiek

V hale vidíme rozdelenie na dve časti - JIT a JIS, čo to znamená?
Ide o formy zásobovania, ktoré sú rozdelené na základe dvoch typov zásobovania Just in Time – dodanie dielov v čase, kedy sú v procese montáže. Just in Sequence ide v presnosti ďalej a zabezpečuje naplánovanie a dodanie dielov v presnom poradí, v akom vstupujú do procesu montáže. Vzhľadom na rôzne formy zásobovania liniek je aj čas na ich naloženie a prepravu na presne určenú stanicu individuálny.

Galéria: 28 fotiek

Ako prebiehajú dodávky, aby mala Kia vždy k dispozícii dostatok komponentov pre výrobu?
Komponenty sú dodávané z Kórey a od lokálnych dodávateľov. Pri dielcoch z Kórey je samozrejme potrebné počítať s tým, že skoro mesiac strávia plavbou v lodných kontajneroch. Celý proces je ale nastavený tak, že každý deň do areálu prichádza jeden kontajnerový vlak.

Galéria: 28 fotiek

Koľko dielov spracujete v rámci celej haly za jeden deň?
Denne manipulujeme s približne štyrmi tisíckami rôznych druhov dielcov, priemerne obslúžime jeden ucelený kontajnerový vlak plný 40-stopových kontajnerov. Využívame pritom spoľahlivý skladový systém, vďaka ktorému máme dokonalý prehľad o všetkých uskladnených aj očakávaných dieloch a, samozrejme, dodržiavame vysoké bezpečnostné štandardy a bezpečnosť pri práci.

Ako zabezpečujete presnosť dodávok na výrobnú linku?
Pri príprave dielov do výroby asistujú pracovníkom počítače a osobné počítače, kde majú všetky potrebné informácie. Každý pohyb súčiastky je zaznamenávaný do systému pomocou skenovania čiarových kódov. Pracovníci sú vždy inštruovaní systémom, kam majú ktorý diel umiestniť, aby bol správne použitý pri montáži na linke. Následne ešte dochádza k dodatočnej kontrole presnosti jednej celej sekvencie a to opäť načítaním čiarových kódov resp. QR kódov pomocou skenerov.

Galéria: 28 fotiek

Koľko ľudí pracuje na internej logistike v rámci jednej zmeny? Je to práca vhodná pre mužov i ženy?
Spoločnosť Glovis Slovakia zamestnáva viac ako 400 zamestnancov. Čo sa týka pomeru žien a mužov, tak máme viacej žien, ako mužov. Zamestnanci sú vždy zadelení na konkrétny druh materiálu, pričom pravidelne dochádza k ich rotácii.

Podieľa sa Glovis aj priamo na montáži vozidiel v závode?
Áno, čiastočne sa podieľame aj na montáži, konkrétne zabezpečujeme predmontáž diskov a pneumatík na vlastnej kolesovej linke. Avšak, z dôvodu narábania s bremenami, je táto práca vhodná len pre mužov.

Galéria: 28 fotiek

Aby sme však nehovorili iba o pracovnej náplni a povinnostiach, priblížime si aj rôzne výhody a benefity, ktoré spoločnosť Glovis Slovakia ponúka svojim zamestnancom. Bližšie informácie o pracovných podmienkach, zamestnaneckých benefitoch, voľných pozíciách a náročnosti práce ozrejmí špecialista na vzťahy so zamestnancami Radoslav Valach.

Aké podmienky majú vytvorené zamestnanci u vás?
Príjemné pracovné prostredie je zabezpečené oddychovými zónami s automatmi na občerstvenie. Stravovanie prebieha v závodnej jedálni s možnosťami odberu stravy na jednotlivých pracoviskách na všetkých zmenách.

Čo sa týka finančného ohodnotenia, tak k základnej zložke ponúkame polročné bonusy, výrobný bonus na kvartálnej báze, špeciálny bonus za úspešný rok a máme tiež variabilnú zložku mzdy podľa internej politiky. Zamestnanci získavajú príspevky na stravovanie, športové a kultúrne aktivity, vianočné poukážky, či rôzne formy finančných benefitov pri výročiach za odpracované roky, životných udalostiach (svadba, narodenie dieťaťa, nástup do školy a iné).

Rovnako môžu využiť niektorú z ponuky zliav na nákup nielen automobilov značiek Kia a Hyundai, ale i nákupy v rôznych obchodoch, športoviskách, wellnesoch či službách a kultúre. Dopravu pre zamestnancov na všetky tri zmeny zabezpečujeme v rámci žilinského regiónu a okolia Považskej Bystrice.

Galéria: 28 fotiek

Máte aktuálne voľné nejaké pozície?
Voľné pozície pravidelne aktualizujeme a inzerujeme na našej webovej stránke glovis.sk/kariera/volne-pracovne-pozicie alebo aj priamo na portáli profesia.sk.

Aká je práca v internej logistike Hyundai Glovis?
Tak, ako väčšina prác, aj tá u nás si vyžaduje sústredenie, precíznosť a zodpovednosť. Aby ju bolo možné bez problémov zvládať a vykonávať, je potrebné absolvovať proces zaškolenia na pracovisku. Ten trvá v závislosti od konkrétnej pozície. Kedykoľvek sú k dispozícii kolegovia aj nadriadení,  z ktorých každý ochotne poskytne odpovede na všetky otázky či nejasnosti.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR HYUNDAI GLOVIS