VIDEO: Viacero firiem zo stavby diaľnice D1 pri Žiline nebolo vyplatených, sumy sa pohybujú v státisícoch eur


Foto: VIDEO: Viacero firiem zo stavby diaľnice D1 pri Žiline nebolo vyplatených, sumy sa pohybujú v státisícoch eur

Na stavenisku tunela Višňové a diaľnice D1 pri Žiline sa dnes 26. mája zišli zástupcovia viacerých súkromných spoločností, ktorým neboli uhradené faktúry za vykonanú prácu. Podľa slov konateľov zlyháva celý proces niekde medzi firmami, ktoré si ich najali ako subdodávateľov.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vysúťažila na dostavbu diaľnice D1 pri Žiline ako zhotoviteľa firmu SKANSKA. Tá si následne vo vlastnej réžii zabezpečila svojich subdodávateľov, ktorí sa od začiatku stavby podieľajú na prácach. Každá z týchto firiem si pritom môže zabezpečiť ďalších subdodávateľov, čím sa celá reťaz zapojených spoločností predlžuje. 

Niektoré z menších súkromných firiem, ktoré sú na konci tejto reťaze, dnes oznámili existenčné problémy. Pre nepreplatené faktúry čelia ťažkej situácii a hrozí im dokonca zánik. Zamestnancom nemôžu vyplatiť mzdy, prípadne sú nútení brať si úvery či presúvať peniaze z iných zákaziek, aby zabezpečili svoje fungovanie.

Minister dopravy Andrej Doležal nedávno povedal, že sa jeden zo subdodávateľov dostal do problémov. Podľa jeho slov však nejde o tak rozsiahly problém, ako tomu bolo v minulosti v prípade spoločnosti Váhostav. 

„Máme záujem, aby tie vzťahy boli korektné, aby tá stavba napredovala. Neignorujeme to, ja som túto informáciu dostal nepriamo cez Facebook, takže hneď som ju posunul na Národnú diaľničnú spoločnosť, aby zvolala stretnutie. Chcem upokojiť situáciu, nejedná sa o systémový problém, ako to bolo v minulosti s Váhostavom,“ povedal Andrej Doležal vo svojej relácii Opýtajte sa ministra.

Konatelia dotknutých firiem vykonávali na stavbe diaľnice pri Žiline viaceré tesárske, betonárske a železiarske práce. Platby im meškajú niekoľko mesiacov, pričom situácia sa začala komplikovať ešte minulý rok.

„Pre spoločnosť TUBAU sme vykonávali tesárske a betonárske práce na východnom portáli tunela za približne pol milióna eur. Na mostných objektoch som sa včera stretol s ďalšími tromi alebo štyrmi, ktorí tam majú približne každý po sto tisíc, plus ďalší, ktorí tam majú žeriavy a ďalšie veci. Ja počítam, že okolo dva a pol až troch miliónov eur je tam sekera,“ povedal Slavomír Juhas zo spoločnosti JHS Slovakia.


„Nastali problémy už od dvanásteho mesiaca minulého roka. Došlo tam k tomu, že tie faktúry, ktoré mali byť preplatené, nie sú preplatené. Nevieme, kde sú peniažky, kadiaľ sa to točí. SKANSKA a PORR si to prehadzujú, SKANSKA tvrdí, že uhradila PORR-u, ten  zadržal nejakú čiastku a TUBAU nemal na vyplatenie,“ hovorí konateľ firmy BM-STAV Miroslav Mudrík.

Po odchode niektorých subdodávateľov sa mali práce na určitých úsekoch pozastaviť či spomaliť. Konatelia firiem sa momentálne domáhajú svojich peňazí a podávajú sťažnosti, aby mohli čím skôr vyplatiť zamestnancov. Hlavný zhotoviteľ spoločnosť SKANSKA problémy registruje a v rámci svojich možností sa snaží ich riešiť. 

„Vieme s istotou garantovať, že naša spoločnosť si plní a uhrádza všetky svoje záväzky k svojim partnerom a subdodávateľom, častokrát nad rámec svojich zmluvných povinností. Registrujeme situáciu okolo firiem, ktoré patria do holdingu DANICON a od viacerých dodávateľov máme informácie, že im tieto firmy dlžia a nevyplácajú ich. To, na čo máme zmluvne dosah, aktívne riešime, sprostredkovávame komunikáciu, ako aj navrhujeme riešenia na vysporiadanie predmetných dlhov,“ povedala za firmu SKANSKA Magdaléna Dobišová.

Práce na stavbe momentálne pokračujú a to v tuneli aj na vonkajších objektoch. Na stavenisku sa pracuje 24 hodín denne 7 dní v týždni. SKANSKA zároveň potvrdila, že za vykonané práce, ktoré neboli dotknutým dodávateľom preplatené, zaplatila zo svojho účtu včas.

„Máme tiež informácie od svojich zmluvných partnerov, že spoločnosti TUBAU bola poskytnutá vysoká záloha viac ako milión eur vopred za účelom schopnosti plnenia si svojich záväzkov vo vzťahu k dodávateľom a subdodávateľom riadne a včas,“ dodala Magdaléna Dobišová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu