Pri prvom kosení v Žiline omylom pokosili súkromný pozemok, situácia sa zopakovala druhýkrát


Foto: Pri prvom kosení v Žiline omylom pokosili súkromný pozemok, situácia sa zopakovala druhýkrát

Na území mesta Žilina tento rok odštartovalo prvé jarné kosenie o niečo skôr, ako sú obyvatelia zvyknutí. Zazmluvnená spoločnosť začala pre samosprávu vykonávať údržbu už v druhej polovici apríla, pričom tento proces sprevádzali nespokojné reakcie viacerých Žilinčanov. Dôvodom vtedy bolo najmä kosenie príliš malej trávy a rozrývanie trávnikov či vytváranie hlbokých koľají.

Pár dní po tom, čo sme na situáciu upozornili, reagoval na podnety ľudí primátor mesta Peter Fiabáne. Ten na sociálnej sieti uviedol, že starostlivosť o trávniky je nadštandardná a obyvatelia nie sú na takýto postup zvyknutí. Vo svojom príspevku zároveň dodal, že výsledky budú viditeľné až po niekoľkých dňoch.

Mesto Žilina má momentálne zaplatiť za údržbu verejnej zelene, vykonávanú v mesiacoch marec a apríl, sumu celkovo 193 070 eur. Potvrdzujú to zverejnené faktúry v elektronickom informačnom systéme.



Okrem prípadov kosenia „neviditeľnej trávy“, ako nazvali túto činnosť niektorí Žilinčania, nás čitatelia upozornili aj na kosenie súkromných pozemkov. K tomu malo dochádzať v mestskej časti Rosinky, v oblasti parku s detským ihriskom. Dôvodom bolo pravdepodobne zlyhanie niektorého zo zamestnancov mestského úradu.

Pracovníci súkromnej spoločnosti preto vykonali údržbu zelene aj tam, kde nemali. Za pochybenie však pravdepodobne zaplatia obyvatelia. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa bude služba fakturovať ako jeden celok mestu a nie vlastníkovi pozemku: „Nebudú sa fakturovať vlastníkovi. Stal sa omyl, pri zadávaní harmonogramu zo starého passportu a fakturácia prebehne zo strany správcu za celý objem kosenia v mesiaci,“ uviedol.

Napriek tomu, že samospráva na chybu prišla, situácia sa zopakovala aj pri druhom kosení prebiehajúcom v závere aktuálneho mesiaca. Pracovníci súkromnej firmy opäť zabezpečujú údržbu na pozemkoch, ktoré mesto nevlastní. S otázkami, prečo znova došlo k zlyhaniu a aké budú dôsledky, sme sa obrátili na hovorcu mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu