Z fitness centra rovno na pódium: Marekova cesta kulturistiky je prepletená tvorbou videí na YouTube


Foto: Z fitness centra rovno na pódium: Marekova cesta kulturistiky je prepletená tvorbou videí na YouTube Foto: CROSSbeFIT

Marek má 22 rokov a pochádza zo Zázrivej. Venuje sa zdravému životnému štýlu a konkrétne cvičeniu, o ktorom točí aj edukatívne videá na YouTube. Športu sa venoval odmalička. „Dovolím si povedať, že som mal dobrý základ. Prvý šport, ktorému som sa dlho venoval, bol futbal – lebo čo iné sa dalo robiť na dedine,“ tvrdí so smiechom Marek. „To ma však nenapĺňalo, a preto som skúšal ďalšie športy ako tenis, zjazdy na horskom bicykli, následne triky na BMX. Nič z toho ma neoslovilo na dlhšiu dobu. Chýbal mi nejaký ukazovateľ posunu a práve ten mi dalo cvičenie,“ dodal Marek.

„Moje prvé kroky do fitness centra viedli s mojím ujom, keď som mal sedem. Ale naozaj cvičiť som začal na základnej škole, mal som asi 14 rokov. Chcel som bicykel BMX a snažil som sa učiť triky z videí, kde stále tvrdili, že musíš začať robiť kliky, aby si mohol zdvihnúť celý bicykel. Kvôli tomu som začal klikovať a pozoroval som na sebe výsledky. Formoval sa mi hrudník, rástli mi ruky a to, čo bolo bonusové, ma začalo baviť viac ako to bicyklovanie,“ vysvetľuje s dodatkom, že s cvičením nakazil aj ostatných chalanov v škole. „Začali sme sa porovnávať, kto dá viac na bench a tak to začalo.“ 

Aktuálne sa zdokonaľuje v žilinskom fitness centre CROSSbeFIT, v ktorom okrem kvalitných strojov nájdete aj cardio a crossfitové zóny, skupinové cvičenia a jedinečné vonkajšie workoutové ihrisko. Nachádza sa v areáli ExtremeParku a ich instagramový profil môžete nájsť na tomto odkaze.

V našom rozhovore sa rozprávame o Marekovej kľukatej ceste ku kulturistike, v ktorej je na svoj vek veľmi úspešný, ale aj o tom, ako sa snaží spájať jeho životný cieľ s edukáciou verejnosti prostredníctvom YouTube videí či podcastov.

Fitness centrum CROSSbeFIT, v ktorom cvičí aj Marek Zajonc.

Marekove doterajšie úspechy:

  • prvý ročník na strednej: 1. miesto v silovej súťaži (silový štvorboj), potom ešte 2x v ďalších ročníkoch a v 4. ročníku organizoval sám,
  • v 18 rokoch: Majstrovstvá SR mužov a žien – 1. miesto v klasickej kulturistike,
  • v r. 2020 silový trojboj (bench, drep, mŕtvy ťah) – 2. miesto,
  • v r. 2021 Men’s Physique v mužoch – 2. miesto,
  • v r. 2021 mal aj pár neúspechov, kde sa umiestnil na 5. a 6. mieste v klasickej kulturistike a Classic Physique.

V r. 2022 začal pracovať na detailoch a prezentácii na pódiu:

  • CUP v Starej Ľubovni – 1. miesto v klasickej kulturistike, 2. miesto v Men’s Physique,
  • MSR juniorov do 23 rokov v Dubnici nad Váhom – 1. miesto Majster SR v klasickej kulturistike, 1. miesto Majster SR v Classic Physique,
  • MSR mužov a žien v Šuranoch – 1. miesto v klasickej kulturistike,
  • bol vybraný na majstrovstvá Európy, kde pretekal v 2 kategóriách – 5. miesto v klasickej kulturistike, 3. miesto v Classic Physique.

Marek, popíš mi, aká bola tvoja cesta ku kulturistike?
Cvičil som vo voľnom čase bez konkrétneho cieľa, nikdy som nemal tréningový plán. V osemnástich rokoch sa to však zmenilo, keď som v posilňovni stretol chalana, ktorý robí modeling. Spýtal sa ma, či idem na súťaž. Keď zistil, že trénujem bez cieľa, poradil mi federáciu, cez ktorú som sa následne prihlásil na svoju prvú súťaž. Naštudoval som si to s tým, že to teda skúsim. 

Takže ťa čakala prvá neľahká príprava… Ako to prebiehalo?
Áno, vtedy som mal prvú prípravu. Napozeral som si videá, načítal veci a za tri mesiace sa pripravil na súťaž. Postavil som sa na pódium, kde sme boli piati, a vyhral som. Chcel som sa hlavne zúčastniť, výhru som nečakal, takže ma to potešilo. A odvtedy som dával cvičeniu väčšiu váhu. 

Okrem kulturistiky sa venuješ sociálnym sieťam a aj YouTubeu… Aké boli zas tvoje začiatky v tejto kategórii?
K sociálnym sieťam som mal vždy nejaký vzťah, bral som to ako moju prezentáciu. Preto som sa snažil mať kvalitné pekné fotky na Instagrame, dávať krátke náučné videá. Nevidel som však v tom zmysel, keďže boli maximálne do minúty. Keď som však pozeral YouTube na intráku a rozčuľoval sa pri tých názoroch, tak mi spolubývajúci na to reagoval: „Keď sa ti to nepáči, urob to lepšie ty!“  A tam začala prvotná myšlienka tvorby na YT.

Riešil si teda bez predošlých skúseností s YouTubeom aj hneď nákup špeciálnej techniky?
Nie, od toho momentu to trvalo až polroka, pretože som maturoval a škola bola vtedy prvoradá. Ako som ju dokončil, našiel som si brigádu na stavbe cez letné prázdniny, našetril peniaze a kúpil kameru. Začali sme s kamarátom, ktorý pochádza z Ukrajiny, točiť prvé fitness videá zo školských priestorov v Dolnom Kubíne. Bolo to amatérske, no mali sme zápal, ktorý nám ostal doteraz.

Aktuálne točím moju cestu rôznymi súťažnými prípravami a rovnako aj naberacími fázami, konkrétnymi cvikmi, rozoberám techniku, môj jedálniček a taktiež aj vlogy, aby som to ľuďom mohol priblížiť viac.


Najmä v začiatkoch každej záľuby sa mnohokrát urobia chyby. Bolo to tak aj v tvojom prípade?
Nechcem povedať, že som nerobil chyby. Bolo ich práveže na mraky, ale vždy som hľadal riešenie problému a našiel veľa informácií, skúšal, učil sa. To je aj moja silná stránka. Keď mi niečo nejde alebo mám s niečím problém, zisťujem a riešim. Veľmi ma posunulo to, že som si urobil jedálny a tréningový plán, ktorý mi ušetril čas a hlavne som vedel, že keď ho mám, nestane sa mi, že urobím chyby alebo neviem, čo mám cvičiť.

Venoval si aj iným športom v začiatkoch kulturistiky?
Ako som sa začal venovať cvičeniu, iné športy ma prestali zaujímať. Avšak veľmi rád mám bicykel alebo korčule.

Ako reagovalo okolie na tvoju cestu kulturistu? Líšili sa tie reakcie v začiatkoch v porovnaní s dneškom? 
Je jedno, čo začneš robiť, ak je to niečo nezvyčajné, väčšinou ťa ľudia nebudú podporovať a skôr ťa od toho odhovárať. No postupom času, ako im ukážeš, že to nie je len sezónna záležitosť, začnú ťa brať vážne. To je ale až po rokoch. Teraz sa mi ľudia prihovárajú alebo mi píšu, že som im pomohol a nech to robím ďalej. Čo viac chcieť... (úsmev)

Presadenie sa na platforme YouTube býva náročnejšie. Negatívne reakcie majú často silu odradiť človeka od tejto cesty…
Vyslovene negatív bolo veľmi málo, skôr je to niečo nezvyčajné a mal som pocit, že si mysleli, že mi šibe. (smiech) 

Bolo niečo, čo ťa na kulturistike prekvapilo, prípadne si to neočakával?
Vedel som, do čoho idem a čo to obnáša. Nie je všetko med lízať, no dá sa to zvládnuť, ak má človek silnú vôľu.

Definoval by si to ako zdravý šport?
Takmer žiadny šport na vrcholovej úrovni nie je zdravý. Či už kvôli opotrebeniu tela vďaka extrémnym tréningom alebo dopingu, ktorý je bežný v dnešnej dobe dokonca aj v krasokorčuľovaní. Aj mňa to prekvapilo, ale je to tak. 


Ak je to tak, ako hovoríš, vznikli aj tebe nejaké zdravotné komplikácie, ktoré tento šport môže prinášať? 
Mám síce náročné tréningy, avšak robím to najlepšie, ako viem a často aj podľa pocitu. Počúvam svoje telo. Kvalitné vitamíny, jedálniček, masáže, pravidelný strečing nemôžu chýbať. No vo všeobecnosti si myslím, že väčšina športovcov v tejto oblasti to robí nezdravo. Napríklad ženy pred súťažou strácajú svoj menštruačný cyklus, čo jednoznačne nie je zdravé.

Nepremýšľal si nad tým, že by si v dôsledku väčšieho potenciálu v tomto športe zmenil krajinu, kde pôsobíš prípadne jazyk vo videách? 
Rozmýšľal a aj rozmýšľam, avšak nad zmenou jazyku nie. Príde mi zaujímavé robiť videá aj z iných miest alebo z ikonických posilňovní ako je Gold Gym, kde cvičí Arnold Schwarzenegger. Mám rád teplo, takže ak pôjdem, tak práve týmto smerom.

Dávaš prednosť aj novým štúdiám a trendom v oblasti stravovania a kalorického príjmu alebo zastávaš názor „clean eatingu“?
Jednoznačne preferujem najnovšie informácie, no v tomto športe panuje niekedy až moc veľký „old school“ a nie každý si nechá zmeniť svoj názor. Doba ale ide dopredu a to, čo platilo kedysi, nemusí platiť zajtra, preto ja som z tých, ktorí sú otvorení novým poznatkom. Robím to, čo funguje a nevymýšľam veci len skrz toho, že je to pekné na sociálnych sieťach.

Prešiel si si v minulosti nejakými diétami či iným spôsobom stravovania, ktoré boli z terajšieho pohľadu chybné a viackrát by si to nespravil?
Nie, nerobil a už vtedy, keď to bol trend, som si hovoril, že sú to diéty, ktoré mi nedávajú zmysel. Ak je diéta, ktorá ťa bude vo veľkej miere obmedzovať, tak ju nedokážeš udržať dlhodobo – a tým pádom nie je pre teba vhodná.


Akým spôsobom sa líši tvoje stravovanie mimo sezónky a pred súťažou?
Pred súťažou si striktný na 100 %, pretože by som škodil len sám sebe a mojim výsledkom. Mimo súťaží idem väčšinou 80 ku 20 percent. Mne tento štýl vyhovuje, čiže veľakrát si dám aj nejaký zákusok pri oslave alebo keď som v meste, no aj mimo sezónu si idem zdravé potraviny, ktoré mi chutia a, samozrejme, cítim sa aj lepšie a viac zdravý.

Ako zvládaš sviatky prípadne dovolenky či sviatky? Dovolenky si vyberáš formou all you can eat?
Ja to naozaj nebieriem ako taký „klasický kulturista“. Papám, čo chcem, len nech mi to sedí do kalórií. Mne zdravá strava vyhovuje a skôr keby mám jesť nejaký kebab celý deň, tak mi bude iba zle. Neviem, či to už mám tak zakorenené v hlave alebo len robím to, čo telu prospieva, preto si to samo vyhľadáva. (úsmev) Čo sa týka sviatkov tak ich beriem ako normálny deň a vždy si varím sám, takže nie je tam rozdiel.

Verejnosť vníma fakt, že čím je kulturista vysekanejší a väčší, resp. čím lepšie vyzerá, tak je aj silnejší. Aký je tvoj názor, je to pravda?
Kulturistika a silové výkony majú spolu len to že sa odohrávajú v rovnakých priestoroch teda fitness centre. To je jediné. Vôbec sa tréningy nedajú porovnávať. Silový športovec cvičí s ťažkými činkami – najčastejšie s olympijskou tyčou –, naopak, kulturisti sa nesústreďujú na váhu ako skôr precítenie (svalovú hypertrofiu) a robia všetko pre to, aby zväčšovali svaly – silových cvičencov to, naopak, nezaujíma. Takže to tak určite nie je. Kulturista v najlepšej forme je „chodiaca mŕtvola“ vysilená z ťažkých tréningov a malého kalorického príjmu. 

Podľa teba sa dá venovať kulturistike, pokiaľ je človek limitovaný v strave – napr. j evegán, vegetarián či má rôzne alergie?
Kde je vôľa… (úsmev) Samozrejme, že sa to dá, avšak sú to faktory, ktoré ťa môžu, ale nemusia znevýhodniť. Hlavne to závisí od konkrétneho človeka.

Máš nejaké vyslovene cheat days? Ak áno, čo také najradšej jedávaš?
Nemám dni, keď si poviem, že idem jesť, čo chcem. No mimo súťaží si pokojne dám hocijaké jedlo s mierou. Najviac si idem ázijské jedlo, burger, kebab a ak ide o sladké, tak horalku a zákusok krémeš. (smiech)

Podľa teba sa môže stať kulturistom každý alebo na to potrebuje človek nejaké vlohy či predispozície?
Na nižšej úrovni áno. Ak chceš patriť medzi lepších a úspešnejších, potrebuješ mať mimo skúseností aj roky driny a určite aj genetiku, a to na všetky partie. Žiadna by nemala byť vyslovene slabá.

Poďme na obľúbenú tému, a to sociálne siete. Ako ich vnímaš v kulturistike a v spojení s YouTube, čo sa týka spoluprác? Vyberáš si podľa toho, čo ty reálne (po)užívaš alebo podľa toho, o čo by malo tvoje publikum záujem? 
Mám len 2 spolupráce – jedna je s doplnkami a potravinami GymBeam, ktoré používam od začiatku cvičenia, a druhá je s fitness centrom CROSSbeFIT v Žiline, vďaka ktorému točím obsah a cvičím tam. Takže odpoveď poznáš. (úsmev)

A všetky ostatné odmietam mnohokrát aj bez toho, aby som zisťoval, čo z toho môžem mať. Nebudem robiť výpredajový leták zo svojho mena. Výber správneho fitness centra je veľmi dôležité, lebo sa tam musím cítiť príjemne a zároveň musí mať všetko, čo potrebujem, aby som sa mohol neustále zlepšovať. Práve preto som si vybral CROSSbeFIT. Som tam nadmieru spokojný.


Bola kulturistika tvoja prvá voľba? Máš aj nejaký iný plán, čo chceš v živote robiť? 
K tomuto ma formoval život a ako som to začal robiť nemám ani najmenší dôvod to meniť keď som už tak ďaleko. 

Na záver by si nám mohol povedať o tvojich plánoch do budúcna. Čo všetko ťa ešte čaká, čo by si chcel ešte dosiahnuť a v akých kategóriách?
Cieľov mám veľmi veľa, ale niečo, čo naozaj chcem, tak je mať 100-tisíc odberateľov na YouTube. Neviem o žiadnom fitness YouTuberovi, ktorý má na Slovensku viac ako 35-tisíc a byť prvý by bola nádhera. (smiech)

Aktuálny plán je ísť na jeseň na Majstrovstvá sveta. Stačí mi sa zúčastniť. Môj cieľ je cesta, čiže robiť to, čo teraz, a možno časom vo väčšom. (úsmev)

Vo fitness centre CROSSbeFIT bude prebiehať aj súťaž, a to konkrétne 4. ročník športovej súťaže CROSSBEFIT GAMES 2022: Zmeraj svoju silu, výdrž a vytrvalosť a prekonaj svoje limity. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu